Lesideeen Lesidee: Ruimteschip Aarde met André Kuipers

Lesidee: Ruimteschip Aarde met André Kuipers
L

‘Join my mission!’ Dat is de oproep van de Nederlandse ESA-astronaut André Kuipers aan alle scholieren van groep 7 en 8 van de basisscholen en klas 1 en 2 van de middelbare scholen. Samen met de scholieren wil Kuipers uitvinden wat de aarde zo’n unieke planeet maakt. Tijdens zijn verblijf in de ruimte onthult de astronaut drie keer een speciale missie. Klassen kunnen als team meedoen door zich in te schrijven voor het project Ruimteschip Aarde. De beste teams winnen radiocontact met André in de ruimte.

Scholenproject
Ruimteschip Aarde is een  scholenproject speciaal ontworpen rond de lange ruimtevlucht van André Kuipers. De astronaut is daarbij  ‘verslaggever’ in de ruimte. Hij bekijkt de aarde vanuit een uniek perspectief en laat de scholieren over zijn schouder meekijken. Hij laat zien dat de aarde een ruimteschip is, net als het ISS. Hij gaat in op de drie thema’s van Ruimteschip Aarde: Mens & Aarde, Alles wat leeft en Weer & klimaat. En hij doet samen met duizenden scholieren twee wetenschappelijke experimenten om zo de resultaten op aarde met die in de ruimte te kunnen vergelijken.
 
Radioverbinding
Docenten krijgen met Ruimteschip Aarde lesmaterialen aangereikt die aansluiten bij het curriculum op school. Ruimtevaart spreekt niet alleen erg tot de verbeelding, het heeft ook raakvlakken met allerlei vakken die ook in de klas gegeven worden. De lesmaterialen zijn gratis te downloaden via de site www.ruimteschipaarde.nl. Daarnaast biedt de website vers nieuws rond de missie, achtergrondinformatie, blogs, tweets en nog veel meer. Ook zullen alle inzendingen van de schoolklassen op de drie nu nog top secret missies te zien zijn. Iedereen kan stemmen op zijn favoriete inzending. Uit de top twintig kiest André vanuit de ruimte de winnende klas. De winnaars krijgen een live radioverbinding met de astronaut.
 
Conferenties
ESERO organiseert samen met science center NEMO twee conferenties om docenten bij te praten over Ruimteschip Aarde, lezingen van o.a wetenschapsjournalist Govert Schilling en prof. Dr. Jelte Bos, praktische workshops en veel achtergrondinformatie praktische workshops zorgen dat zij goed voorbereid aan het project kunnen beginnen. De conferentie voor het basisonderwijs is op 21 september, die voor het voortgezet onderwijs op 2 november. Ruimteschip Aarde is een project van NSO, NEMO en Space Expo in samenwerking met ESA en WNF. Het is bedoeld om zoveel mogelijk mensen te betrekken bij de ruimtevlucht van André Kuipers en ruimtevaart in het algemeen.
Kijk voor meer informatie op www.ruimteschipaarde.nl.

1 REACTIE

  1. Ik wqil me graag opgeven voor de conferentie op 21 september voor leerkrachten van het po.
    Als ik op de link op de site klik, krijg ik echter een foutmelding….
    Vriendelijke groeten,
    Marjolijn Hoogendoorn

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf hier je reactie
Vul hier je naam in

Meer van deze auteur

Gerelateerd

Advertisment

Meest gelezen

Top 5 online toets- en quiztools

Wil je de les meer pit geven? Of misschien extra oefeningen bieden? Met digitale toets- en quiztools kan het allemaal. Er zijn er alleen zoveel...

11 gewoontes van succesvolle leraren

Wat is het geheim van een succesvolle leraar en hoe word je er zelf een? Met deze 11 gewoontes kom je volgens leerkracht Carrie...

8x creatieve tips om tafeltjes oefenen

1 x 8= 8, 2 x 8 = 16, 3 x 8 = 24 en ga zo maar verder. Het eindeloos oefenen van tafeltjes...