Home » Lesidee (met werkblad) over veiligheid

Lesidee (met werkblad) over veiligheid

Stelt u zich voor: u loopt door het park en ineens ziet u iemand met een bivakmuts op een juwelier binnen rennen. Een overvaller. Wat zou u doen? Het filmpje hiernaast gaat over het omstandersdilemma. Mensen vragen zich af of ze te hulp moeten schieten en doen in veel gevallen uiteindelijk niets. Dat dit laatste niet altijd het geval hoeft te zijn, laat het filmpje zien. Dit lesidee gaat over criminaliteit op straat, maar ook over brandoefeningen op school, het aanleggen van een mitella, practica uitvoeren bij scheikunde, communicatie, etc.

Kortom: dit lesidee gaat over veiligheid. Veiligheid is een heel breed begrip en daardoor zijn er ook voldoende aanknopingspunten voor inbedding in allerlei lessen.

Een aantal voorbeelden:
• maatschappijleer (veilig doen en handelen op straat)
• natuur-en scheikunde (veilige practica)
• verzorging en biologie (medisch, EHBO)
• Nederlands (opinie, debat, schrijven)
• CKV (rollenspel, creatieve uiting van houding, gedrag, communicatie)
• schoolbreed (vluchtplan, brandoefening, sociale veiligheid, veilig op internet)
 
Leergebieden
Nu vakken steeds vaker in leergebieden worden gegeven, is veiligheid een onderwerp dat u goed samen met uw collega’s kunt oppakken. U kunt er het hele jaar door in allerlei vakken aandacht aan besteden, maar u kunt er ook een project van maken of een themaweek organiseren. In dit lesidee geef ik een aantal aanknopingspunten met bronnen voor u en uw leerlingen. En mocht het ondanks alle aandacht voor veilig handelen toch niet helemaal goed gaan, dan kunt u onderaan dit lesidee een kant-en-klaar EHBO-opdrachtenblad en scormbestand voor in de elo downloaden.

Aanknopingspunten
Omdat veiligheid zo’n breed begrip is, kunt u het thema verdelen in een aantal aanknopingspunten:
1. Veiligheid op straat – drukke winkelstraten, maar ook het stille platteland.
2. Veiligheid in huis – in en om het huis gebeuren de meeste ongelukken.
3. Veiligheid op school – sociale veiligheid (pesten) en fysieke veiligheid (vluchtplan).
4. Veiligheid op het werk/op school.
5. Veilig uitgaan – geweld, verkeer, drank en drugs.
6. Veilig op internet – mediawijsheid.

Lesideeën
Hoe kunt u leerlingen aan de slag laten gaan met dit brede onderwerp? Een aantal concrete praktische ideeën (inclusief bijbehorende bronnen) kunt u vinden in dit pdf-bestand.
 
Werkblad en Scorm1.2-bestand
Wilt u met EHBO aan de slag? Gebruik dit opdrachtenblad (pfd) of het scormbestand dat u in de elo kunt plaatsen. Beide zijn geschikt voor de onderbouw en gaan over het toepassen van EHBO bij botbreuken. Het opdrachtenblad bevat vragen en opdrachten bij filmpjes. Het scormbestand bevat een (Win)toets bij dezelfde filmpjes.
Let op: voor beide bestanden geldt dat leerlingen (gratis) toegang moeten hebben tot Teleblik. Anders kunnen ze de filmpjes niet bekijken en daardoor de vragen en opdrachten niet maken.

Laatste onderwijsnieuws

Een kind fluistert een zin in het oor van een ander kind

 8 tips voor taalspelletjes

Deze tips helpen je om spelenderwijs te oefenen met taal. Ze zijn erg leuk in de klas, maar ook ideaal om kinderen thuis met hun ouders te laten oefenen.

Bekijk

Terugkijken: de (v)mbo-show

Om aandacht te schenken aan de beroepen waar vmbo'ers & mbo'ers onmisbaar in zijn, maakte NOS Stories een grote liveshow over o.a. het imago en gelijkheid.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.