Thema Digitaal onderwijs Lesidee: het weer in tabellen en grafieken

Lesidee: het weer in tabellen en grafieken
L

Er is wellicht geen algemener gespreksonderwerp dan het weer. Iedere dag is er een weersverwachting op radio, televisie, internet en de smartphone. Gaat het regenen of blijft het droog? Tegenwind of rugwind op de fiets? Elfstedentocht of strandweer?

De weersverwachting
Het opstellen van de weersverwachting begint met het registreren van het weer. Daarvoor zijn er weerstations in het leven geroepen. In dit lesidee gaat u met uw klas de officiële weergegevens  van een KNMI-weerstation verwerken in Excel. De opdrachten zijn geschikt vanaf 3vwo en redelijke kennis van Excel is een vereiste – in het bijzonder grafieken maken. Voor uw leerlingen is er een opdrachtenblad met vragen en opdrachten en een hulpblad. Voor u een docentenblad met de uitwerkingen.

Keuze
U kunt ervoor kiezen om met uw leerlingen een of meerdere onderdelen te verwerken in een lege Excel-map. Ook zou u gebruik kunnen maken van de gedeeltelijk ingevulde werkmap en die aanvullen met de eigen waarnemingen van leerlingen of opgehaalde data.

Als voorbeeld zijn de gegevens van het weerstation op luchthaven Eelde (Groningen Airport) over de maand januari 2012 uitgewerkt in de bijgevoegde pdf.

2 REACTIES

  1. Ik wilde het Excelbestand downloaden, maar dat is een GoogleDoc. Dat bevat niet alle functionaliteiten.
    Kunnen jullie het in Excel beschikbaar stellen?

  2. Hoi André,

    Technisch is het helaas niet mogelijk om het excelbestand te uploaden. We zijn aan het kijken hoe we dit z.s.m. op kunnen lossen! Als u een e-mail stuurt naar renee.conradi@malmberg.nl dan stuur ik u het excelbestand even toe!

    Met vriendelijke groet,
    Renée Conradi

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf hier je reactie
Vul hier je naam in

Meer van deze auteur

Gerelateerd

Advertisment

Meest gelezen

Top 5 online toets- en quiztools

Wil je de les meer pit geven? Of misschien extra oefeningen bieden? Met digitale toets- en quiztools kan het allemaal. Er zijn er alleen zoveel...

8x creatieve tips om tafeltjes oefenen

1 x 8= 8, 2 x 8 = 16, 3 x 8 = 24 en ga zo maar verder. Het eindeloos oefenen van tafeltjes...

5x leuke taalspelletjes

Actief en spelenderwijs met taal bezig zijn draagt bij aan de motivatie van leerlingen om te leren. Het loont dan ook om naast de...