Home » Leren manipuleren

Leren manipuleren

Stichting De frisse blik is opgericht vanuit Bromet & dochters, het productiebedrijf van programmamaker en cameraman Frans Bromet. De stichting heeft als doel om een methode voor media-educatie te ontwikkelen, waarin het kritisch bekijken en kritisch maken van beelduitingen centraal staat. Daarbij wordt bijvoorbeeld ingegaan op beeldmanipulatie en beeldvorming. Vorige week toonde de stichting tijdens het ‘Wat is waar?’-filmfestival een selectie van de filmpjes die met deze methode door leerlingen werden gemaakt.

In de Volkskrant vertelt Lucas Westerbeek, één van de  oprichters van De frisse blik hoe de filmpjes tot stand kwamen: “de kinderen zijn in groepjes van twee expres op pad gestuurd om een straat of plein juist in een positief of negatief daglicht te zetten. ‘Uiteindelijk heb je dus twee totaal verschillende filmpjes van dezelfde straat. En dan is de vraag: wat is waar’, zegt Westerbeek.”

Twee scholieren van het Jan van Egmond Lyceum in Purmerend  wonnen de publieksprijs voor hun extreem positieve filmpje over de Poelmanstraat. Eén van hen vertelt hierover in de Volkskrant: ‘Ik ben door het project zeker kritischer gaan kijken naar tv. Van tevoren wist ik niet dat er zo veel gemanipuleerd wordt, alleen al bij reclame. Ik vraag me nu veel vaker af of iets echt is of niet.’

Alle filmpjes zijn te bekijken op de site van De frisse blik of op YouTube. Hieronder het winnende (positieve) filmpje en een negatief filmpje. Leuk om te zien hoe enthousiast de scholieren aan de slag gaan met het manipuleren van de waarheid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste onderwijsnieuws

Studenten achter een laptop

Passende kerndoelen voor álle leerlingen

Onderwijs moet toegankelijk én inhoudelijk relevant zijn voor álle leerlingen, met passende kerndoelen en inhouden. Zo zetten de betrokkenen zich hiervoor in.

Bekijk
Beeld uit de vlog Latino King van Steven Stavast

Boek voor Nederlands: Latino King

Castel heeft geen zin in school. Hij laat zich verleiden drugs te smokkelen vanuit de Dominicaanse Republiek, en dat loopt helemaal verkeerd af.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.