Kinderboekenweek 2021: Worden wat je wil

De Kinderboekenweek vindt weer plaats! Van 6 t/m 17 oktober staat het event in het teken van ‘Worden wat je wil’. Het lezen van boeken geeft kinderen de ruimte om te fantaseren over wat zij in de toekomst willen worden. Zonder na te denken over obstakels of beperkingen in het echte leven. Weet jij over welke beroepen jouw leerlingen dromen? Gebruik deze tips om met met je leerlingen aan de slag te gaan met het thema.

Kinderboekenweekgeschenk door Bette Westera

Bette Westera schreef dit jaar het Kinderboekenweekgeschenk. Met haar boek ‘Tiril en de toverdrank’ hoopt zij kinderen te inspireren om te kunnen worden wat ze willen. Want het maakt niet uit waar kinderen vandaan komen en of ze goed zijn in tekenen, schrijven of rekenen. Het lezen van kinderboeken is de uitgelezen kans om te fantaseren over de toekomst.

Inspirerend Prentenboek: want wat als je het nog niet weet?

Voor de jongste kinderen (gemiddeld 3 t/m 6 jaar oud) maakte Mark Janssen het Prentenboek ‘Dromer’. Het boek gaat over Aron die nog niet weet wat hij worden wil. Zijn vader legt uit dat alle kinderen verschillen en dat je denkers, doeners en dromers hebt.

Bespreek het thema van de kinderboeken in de klas

Laat het thema ‘Worden wat je wil’ tot leven komen en bespreek het in de klas: bijvoorbeeld met een vragenrondje of een schrijfopdracht. Stel vragen als: wat vind je leuk om te doen en welke baan past daarbij? Vraag kinderen naar hun rolmodel of maak het visueel: laat kinderen tekeningen of een moodboard maken van hun droomberoep. Ook is er speciaal lesmateriaal beschikbaar. Log in op onderwijs.cpnb.nl om het lesmateriaal te bekijken.

Naast het lesmateriaal kun je thematitels van de Kinderboekenweek 2021 selecteren en beschikbaar maken in de klas, of voor de jongste groepen voorlezen. Ook heeft Kinderen voor Kinderen dit jaar weer een speciaal lied uitgebracht. Speel deze af in de klas en dans mee op de vrolijke muziek.

Weten ze het nog niet? Niets aan de hand!

In het thema draait het erom dat je kunt worden wat je wilt, maar ook dat je het nu nog niet hoeft te weten. Benadruk dat veel volwassenen ook op latere leeftijd wisselen van beroep. En dat dit helemaal niet erg is. Moedig kinderen vooral aan om altijd hun hart te volgen.

Wil je weten welke activiteiten er nog meer rondom de Kinderboekenweek zijn? Bekijk dan het activiteitenoverzicht.

Gratis lessuggesties op Mijn Malmberg

Op Mijn Malmberg vind je gratis lessuggesties rondom de Kinderboekenweek. Er zijn lessen voor kleutersgroep 3-4groep 5-6 en groep 7-8.

Hoe besteed jij aandacht in de klas aan de Kinderboekenweek 2021? Deel je tips via onderstaand reactieformulier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.