Home » Juf van de maand september 2018: Robin Moolenaar

Juf van de maand september 2018: Robin Moolenaar

School: Openbare basisschool Het Volle Leven, Scheveningen
Geeft les aan: groep 8
Aantal jaar voor de klas: 4 jaar


Robin deed mee aan het Nederlands kampioenschap bodybuilding. Binnenkort is ze te zien in een documentaire.

Juf en bodybuilder, wat een verrassende combinatie! Hoe ziet dat eruit?

Mijn baan als leerkracht staat op nummer 1, maar daarnaast is, of was bodybuilding een groot deel van mijn leven. Ik trainde elke dag voor mijn werk een uurtje en na mijn werk twee uur. Naast veel trainen, moet je je ook aan een eetschema houden, geen traktaties nemen en genoeg drinken. Je moet wel doorzettingsvermogen hebben… mijn wekker ging elke dag om 5 uur.

Waar gaat het om in de bodybuilding?

Het gaat om het creëren van een perfect lichaam. Daarbij is je hele verschijning belangrijk: het gaat om spieren en weinig vet, maar ook je haar en je nagels doen ertoe. Het ligt aan je klasse hoe gespierd je volgens de jury moet zijn. Ik deed bij het Nederlands kampioenschap mee aan de klasse bikini fitness. De jury beoordeelt alleen met zijn ogen. Er wordt niet gewogen of gemeten, behalve je lengte.

Waarom ben je deze sport zo intensief gaan doen?

Vanwege het overlijden van mijn moeder. Ik wilde niet in een dip komen en heb afleiding gezocht in het sporten. Daarin ben ik een tikkeltje doorgeschoten… Het begon met afvallen en toen dat zo goed ging, ben ik gevraagd om te trainen voor bodybuildingwedstrijden. De kick is dat je je lichaam kunt vormen zoals jij dat wilt. En ik vind het heel bijzonder om te zien wat voeding met je doet. In weken dat mijn eetschema bomvol vis zat, viel ik aanzienlijk af. Als ik leefde op kip, werden mijn spieren voller. Eierdagen, 30 eiwitten op een dag in het weekend met groente, maakten me nog droger. (Red.: droger is dat de lijnen van het lichaam zichtbaar worden.) Hiernaast is het meedoen aan wedstrijden bijzonder. Als je samen met andere sporters op het podium staat… Dat gevoel, dat je allemaal knetterhard gewerkt hebt voor een doel…

Welke gevolgen had het oefenen voor het NK voor je werk als leerkracht?

Bijna geen eigenlijk. Ik nam geen traktaties, at geen pepernoten met Sinterklaas en deed niet mee met het paasontbijt en kerstdiner. Alle houdbare traktaties deed ik in een grote pot. Op een gegeven moment waren er twee potten vol. Een kick om te zien dat je normaal gesproken zoveel traktaties onbewust eet. De kinderen vonden het ook grappig om te zien. Zelfs kinderen uit groep 5 kwamen enthousiast langs met hun traktatie om die in de pot te doen.

Wat waren verder de reacties van ouders en kinderen?

Alleen maar positief. Ik heb er ook niet geheimzinnig over gedaan. Ik vind het erg belangrijk dat je als leerkracht transparant bent. Dat betekent dat je de kinderen uitlegt dat je naast je werk als leerkracht nog een ander leven hebt. Dat je in een auto rijdt, met vrienden uitgaat, thuis kookt… Ik heb foto’s laten zien en uitgelegd dat het gaat om sporten en de juiste dingen eten. Ik vertelde in de herfst dat ik in april een sixpack zou hebben. Regelmatig kwamen de kinderen vragen of ik hem al had. In het voorjaar heb ik laten zien dat het gelukt was. Een aantal kinderen in mijn klas sportte zelf ook op hoog niveau. Met hen had ik een bijzonder raakvlak. En het leverde leuke gesprekken op in de klas.

Door die transparantie vonden ouders het ook oké, net als mijn collega’s.

Heb je er ook een educatieve draai aan gegeven?

Ja, soms. Dan bespraken we onderwerpen als: Wat eet ik op een dag? Waar zijn eiwitten goed voor? Waar zitten koolhydraten in? Waar is sporten goed voor? Waarom moet je drinken?

Waarom werkte je mee aan de documentaire?

Drie jaar geleden, ik was 23 jaar, overleed mijn moeder. Ik vind het heel jammer dat ik geen videobeelden van haar heb. Ik kan haar niet meer zien bewegen en niet meer haar stem horen. Ze had het antwoordapparaat op haar werk ingesproken. In het begin belde ik naar haar werk als ik haar stem wilde horen… Daarom wilde ik een document van mezelf voor later. Deze documentaire is dat. Een document van een bijzondere fase uit mijn leven. Voor later, als ik misschien zelf kinderen heb.

We zullen niet verklappen of je de Nederlandse kampioenschappen gewonnen hebt… maar hoe ga je nu verder?

Ik heb mijn doel behaald, ik ben van een c-atleet een a-atleet geworden. Ik ben hiervoor flink door het stof gegaan. Dat heeft me veel gekost, financieel, maar ook sociaal. Ik ga ermee stoppen. Ik wil weer sporten omdat het leuk is, zonder doel. En lekker lunchen met vriendinnen. Maar zeg nooit nooit… Je spieren hebben geheugen. Spiermassa komt snel terug.

Wat wil je andere leerkrachten meegeven?

Transparantie! Vertel wie je bent en wat je doet naast je werk. Dat is een toevoeging voor je klas. Het levert raakvlakken en gesprekken op die je anders niet hebt. Er ontstaat wederzijds respect.

De documentaire Fitgirl is vanaf 15 september te zien bij Omroep West en op tv.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste onderwijsnieuws

Een jongen die boeken uit een boekenkast pakt

Boekentips september 2023

Verrassende, nieuwe, inspirerende en interessante boeken om mee aan de slag te gaan in de klas.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.