Home » Juf van de maand juni 2018: Brenda Benne-Saleh

Juf van de maand juni 2018: Brenda Benne-Saleh

School: Nutsschool, Den Haag
Geeft les aan: groep 3
Aantal jaar voor de klas: 6 jaar


Brenda is actief bij PO in actie en richtte samen met andere leerkrachten een vakbond op.

Hoe ben je betrokken geraakt bij PO in actie?

Ruim een jaar geleden zag ik op Facebook een nieuwe besloten groep voorbijkomen. Daarin werd het verschil in salaris tussen PO-leerkrachten en VO-leerkrachten benadrukt… In eerste instantie dacht ik: hoezo dan? Waar zit dat verschil? Waarom? Ik werd lid van de groep en reageerde op een blog. Daarna vroeg een van de initiatiefnemers of ik meer wilde doen voor PO in actie.

Wat heb je ervoor gedaan?

In het begin was ik moderator op Facebook. Ik liet nieuwe leden toe en leidde discussies. Een week later hadden we al 15.000 volgers. Twee weken later ontmoette ik de andere actieve leden van PO in actie voor het eerst. We keken elkaar aan en dachten: dit gaat hard, wat een achtbaan! Dit sentiment leeft heel erg. Daar moeten we wat mee. Maar waar willen we heen? Toen zijn we ons meer gaan organiseren. Er kwam een website, we legden eisen bij de politiek neer en uiteindelijk kwam er een heel grote lerarenstaking.

Waarom doe je dit?

Ik maak me zorgen om het lerarentekort. Dat deed ik altijd al, maar op het moment dat PO in actie startte, had ik een baby van drie maanden. Ik vroeg me af: wat betekent het lerarentekort straks voor het onderwijs dat mijn kind krijgt? Ik vind het primair onderwijs de basis van de maatschappij. Ik ging me er steeds meer over verbazen dat er in de partijprogramma’s en het regeerakkoord met geen woord gerept werd over het lerarentekort. Het is een ramp die op ons afkomt. Toch was er gebrek aan concrete acties. De politiek wilde voor een dubbeltje op de eerste rij zitten.

Waar streven jullie naar?

Minder werkdruk en een eerlijk salaris, gelijkwaardig aan dat van docenten op de middelbare school.

Wat is er al bereikt?

Er is een werkdrukakkoord met minister Slob gesloten. Hierin staat dat schoolteams zelf besluiten waar het geld heen gaat. Het gaat nu dus niet naar het schoolbestuur, maar komt direct bij de leerkrachten terecht.

Vanaf komend schooljaar krijgt het onderwijs 237 miljoen euro extra om de werkdruk aan te pakken. Eerder stond in het regeerakkoord voor dit jaar maar 10 miljoen euro op de begroting. Zonder PO in actie hadden we dit geld nooit gekregen.

Wat vond je het mooiste moment tot nu toe?

De staking van 5 oktober… ik stond backstage en keek vanachter over het podium naar het veld waar 60.000 leerkrachten stonden! Een kippenvelmomentje. Dat je met een Facebookgroep zo’n snaar weet te raken!

Hoe combineer je dit met je werk voor de klas?

Op dit moment sta ik drie dagen voor de klas en ik werk ik voor PO in actie als mijn baby slaapt. Ik krijg er niet voor betaald.

Levert het geen wrijving op? Bijvoorbeeld met ouders, directie of bestuur?

Nee, mijn directeur staat er volledig achter. Na een week had ik mijn eerste interview bij de regionale zender. Ik heb haar toen meteen ingelicht. Nadat ik bij Pauw op tv was, kreeg ik veel positieve reacties van ouders. Zij begrijpen dat we dit doen voor het onderwijs.

Waarom hebben jullie een nieuwe vakbond opgericht? Er zijn toch al vakbonden?

Dat klopt, maar we willen zeker weten dat het geld waar we zo hard voor geknokt hebben, echt naar de leerkrachten gaat. De traditionele onderwijsbonden streven ook naar meer geld, maar vaak gaat dit naar de schoolbesturen. Daarom willen we leerkrachten aan tafel bij het cao-overleg. We willen het zelf doen. Technisch was de enige manier om mee te praten in het cao-overleg het oprichten van een vakbond. Maar we hebben geen gebouw, salaris of juridische afdeling. Het gaat ons om die onderhandelingen nu.

Hoe gaat het nu verder?

De cao-onderhandelingen zijn nog bezig. Ik hoop dat leerkrachten straks goed geïnformeerd zijn over de nieuwe cao en zelf voor hun rechten opkomen. Er komt een website waarop je kunt zien hoeveel geld er is voor werkdrukverlaging op jouw school. Het is de bedoeling dat leerkrachten dat met deze site checken en de directie aan haar jasje kunnen trekken als het geld niet goed wordt gebruikt.

Sta je sinds PO in actie anders voor de klas?

Nee hoor, ik geef nog steeds met evenveel plezier les. Ik kijk wel anders naar dingen die we op school doen. Ik vraag me af: hoelang zijn we hiermee bezig? Is het nuttig? Zo hebben we bijvoorbeeld de documenten op onze school efficiënter gemaakt.

Wat wil je andere leerkrachten meegeven?

Wees geïnformeerd en mondig! Informeer elkaar straks over de nieuwe cao. Deze wordt dunner en geeft meer ruimte voor eigen professionaliteit. Bekijk met je team wat het beste werkt op jouw school. En maak iedereen enthousiast voor het onderwijs. Laten we samen het lerarentekort oplossen!

Meer informatie over PO in actie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste onderwijsnieuws

Een jongen die boeken uit een boekenkast pakt

Boekentips september 2023

Verrassende, nieuwe, inspirerende en interessante boeken om mee aan de slag te gaan in de klas.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.