Thema's Differentiëren Jongeren en taalachterstand

Jongeren en taalachterstand
J

Taalachterstand is in Rotterdam een groot probleem. Om de taalachterstand te verkleinen is de gemeente het Taaloffensief gestart. Als onderdeel hiervan ontwikkelde YoungWorks een campagne gericht op jongeren om ze bewust te maken van hun taalachterstand.

Jouw taal is niet mijn taal

De campagne start 1 oktober en richt zich op Rotterdamse jongeren met mbo-ambities en een taalachterstand. Maar liefst 60 procent van de startende mbo-studenten voldoet niet aan het juiste taalniveau. Deze jongeren zijn zich hier niet bewust van en ervaren het niet als een probleem. Met de campagne ‘Jouw taal is niet zijn taal’ laten we zien dat het beheersen van de Nederlandse taal je verder brengt in het leven. Met andere woorden: je vergroot niet alleen je kans op een baan, maar je wordt ook beter begrepen aan de gemeentebalie en bij de dokter.

In samenwerking met o.a. ROC’s en FunX is de campagne zowel off- als online goed zichtbaar bij de doelgroep en wordt doorverwezen naar de website jouwtaalzijntaal.nl. Hier kun je op een laagdrempelige en grappige manier in drie stappen testen of je de Nederlandse taal goed kent. Je krijgt drie situaties te zien, waarbij je de straattaal van de jongere moet vertalen naar correct Nederlands.

De campagne bereikt de doelgroep outdoor, daarom hebben we ook een mobiele versie van de website ontwikkeld zodat jongeren overal op hun smartphone de test kunnen doen.

Ambassadeur

De Rotterdamse rapper Tim Beumers (vroeger bekend als Bolle Tim) neemt het ambassadeurschap op zich door o.a de straat op te gaan om Rotterdammers te vragen naar de betekenis van uitdrukkingen en zinnen als ‘die spange tanga’. Op zijn manier laat Tim zien dat je zonder beheersing van de Nederlandse taal niet goed begrepen wordt.

Zorg dat je de Nederlandse taal goed kent, want daarmee maak je het jezelf een stuk makkelijker!

Niet alleen in Rotterdam is taalachterstand een groot probleem. Veel jongeren hebben hier mee te maken. Heeft u ook leerlingen die niet het juiste taalniveau beheersen? En hoe gaan u en uw collega’s/school daarmee om? Laat het ons en uw collega’s weten via onderstaand reactieformulier.

Bron: YoungWorks

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf hier je reactie
Vul hier je naam in

Meer van deze auteur

Gerelateerd

Advertisment

Meest gelezen

Top 5 online toets- en quiztools

Wil je de les meer pit geven? Of misschien extra oefeningen bieden? Met digitale toets- en quiztools kan het allemaal. Er zijn er alleen zoveel...

8x creatieve tips om tafeltjes oefenen

1 x 8= 8, 2 x 8 = 16, 3 x 8 = 24 en ga zo maar verder. Het eindeloos oefenen van tafeltjes...

5x leuke taalspelletjes

Actief en spelenderwijs met taal bezig zijn draagt bij aan de motivatie van leerlingen om te leren. Het loont dan ook om naast de...