Een initiatief van Malmberg

leestip

Veertien wolven

Auteur: Catherine Barr - Illustrator: Jenni Desmond

Prachtige illustraties en een bijzonder interessant verhaal – dat zijn de ingrediënten die dit boek zo aantrekkelijk maken. Het verhaal gaat over de groep wolven die in 1995 uitgezet is in Yellowstone Park in Amerika en hoe sinds die tijd de natuurlijke balans is teruggekeerd. Het is een fantastisch voorbeeld van hoe flora en fauna opbloeien als er voldoende diversiteit is. Niet alleen een mooi verhaal dus, maar ook eentje met een boodschap.

Tips om dit boek te gebruiken

  • Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 6 om voor te lezen of om zelf te lezen. Het lettertype in dit boek is niet gangbaar, misschien vinden niet alle kinderen dit prettig. Het zijn overigens wel allemaal schrijfletters zoals ze op school aangeboden worden.
  • Yellowstone Park is op zichzelf al een bijzonder onderwerp om aan te bieden. Het is het grootste national park in de Verenigde Staten. Er leven bizons, herten, beren, rendieren, elanden, coyotes, wolven en nog veel meer dieren. Onder Yellowstone bevindt zich een vulkanische hotspot. Als die vulkaan uitbarst, zijn de gevolgen bijna niet te overzien. Doordat de aardkorst in Yellowstone dun is, vind je in het park warmtebronnen en metershoge geisers. Laat de kinderen onderzoek doen naar deze bijzondere plek. Wat kunnen ze allemaal te weten komen? Maak een gezamenlijke presentatie.
  • Er zitten wat (vertaal)fouten in het boek. Er staat bijvoorbeeld dat elanden in de winter in kuddes bij elkaar staan. De schrijver bedoelt hier rendieren of herten. Dat kun je ook zien op de tekeningen. Elanden leven namelijk niet in grote kuddes. Bespreek met de kinderen wat zo’n fout betekent. Is deze fout erg of schadelijk? Denken ze dat alles wat in een boek staat altijd klopt? Wie zou deze fout gemaakt hebben: de schrijver of de vertaler? Hoe zou dat gebeurd zijn? Een interessant gespreksonderwerp.
  • Laat kinderen die enthousiast zijn over dit verhaal erover vertellen in de groep. Laat de groep vragen stellen. Blijven er vragen onbeantwoord? Zoek samen naar de antwoorden.
Veertien Wolven cover

Praat mee

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

Meer leestips

Volg Juf & Meester

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
volgers

Actueel lesmateriaal

Gratis extra lesmateriaal voor jouw methode.