Een initiatief van Malmberg

top 10 en tips

Gastlessen: 9 interessante sprekers in je klas

juf meester malmberg 9 tips interessante gastsprekers

Een gastles kan heel waardevol zijn. Het is fijn voor je leerlingen om een verhaal eens van een ander te horen. Misschien is het niet mogelijk om een live gastles te organiseren, maar de meeste organisaties gaan daar heel creatief mee om. En uiteraard bereid je een gastles voor met je leerlingen, past een gastles bij het thema dat je al aanbiedt en ga je geen andere dingen doen tijdens het bezoek. Een gast is geen vervangende leerkracht. Luister mee en verwonder je, net als je leerlingen!

1. Na de oorlog

Via de organisatie Na de Oorlog kun je mensen uitnodigen die met de kinderen komen praten en vertellen over de Holocaust, antisemitisme, racisme en migratie. De naoorlogse generatie die deze gastlessen geeft, vertelt juist die verhalen van toen, die ook het nu raken.

2. Haal de natuur de klas in

Nodig iemand uit van het Wereldnatuurfonds. Sprekers van het WNF vertellen over bedreigde diersoorten, natuurbescherming en belangrijke natuurthema’s. Vaak hebben ze een prachtige presentatie met aansprekende beelden bij zich. Een thema dat heel veel kinderen aanspreekt.

3. Schrijver in de klas

Er zijn heel veel schrijvers en illustratoren aangesloten bij de Schrijverscentrale. Je kunt een schrijver of illustrator naar keuze uitnodigen. Natuurlijk lees je voorafgaand aan het bezoek een boek van de betreffende gast, zodat jullie goed voorbereid zijn.

4. Ex-gedetineerde in de klas

Iemand die weet hoe het is om in de gevangenis te zitten, kan belangrijke levenslessen meegeven aan de kinderen. Via Stichting Waarheid kun je een ex-gedetineerde een gastles laten verzorgen.

5. Mensenrechten

Wil je meer verdieping geven aan je lessen over kinder- en mensenrechten? Nodig dan iemand uit van Amnesty. Zij bieden bij de gastles een aantrekkelijk lesprogramma.

6. Beleef de natuur

IVN heeft lokale afdelingen die gastlessen verzorgen over de meest uiteenlopende (natuur)onderwerpen. De afdeling in Grave ontwikkelde bijvoorbeeld een gastles over waterdiertjes en in Groningen kunnen kinderen een rondleiding krijgen op de rioolwaterzuivering, maar dan met VR in de klas! Zoek naar een afdeling bij jou in de buurt en bekijk het aanbod.

7. Naturalis

Museum Naturalis biedt een livestream aan voor klassen. De kinderen nemen deel aan een online les en kunnen vragen stellen aan een expert van Naturalis. Ze hebben speciale online gastlessen over dinobotten of skeletten.

8. Tweede Wereldoorlog

Gastsprekers van Steunpunt Gastsprekers vertellen over hun oorlogsverleden of over recente conflicten of vredesmissies waar ze ervaring mee hebben.

9. Kika Klassenspel

Kika heeft een klassenspel ontwikkeld waarmee je het onderwerp kinderkanker kunt aanbieden. Het spel wordt begeleid door een getrainde gastdocent vanuit Kika.

 

Meer tips

Volg Juf & Meester

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
volgers

Mijn Malmberg

Gratis extra lesmateriaal voor jouw methode