Een initiatief van Malmberg

top 10 en tips

Afsluiting van het schooljaar: 10 feestelijke tips

afsluiting schooljaar 10 feestelijke tips met en zonder ouders juf meester malmberg

Gaat de eindmusical door? Kan de jaarlijkse barbecue met ouders doorgaan? Niemand weet het nog precies. Op het moment dat we dit artikel schrijven, kan de boom nog twee kanten opvallen. Komt er na de versoepeling van de coronamaatregelen een nieuwe piek en mogen we juist minder? Of wordt het leven langzaam weer normaal?

Ondertussen gun jij de ouders en kinderen – en nou ja, vooruit, jezelf misschien ook wel – een fijne afsluiting van een vreemd en chaotisch schooljaar. Hoe kun je dat aanpakken?

Tien tips voor een feestelijke afsluiting. Of het nu alleen met groep 8 of de hele school is, met halve of hele klassen, met of zonder ouders.

1          Laat de ballen maar vallen

Speel online glitterbingo met de ouders en kinderen via Zoom, Skype of Google Meet. De juf trekt haar glitterjurk aan, de meester doet zijn allerslechtste glitterstropdas om, de kinderen trekken hun glittershirt aan en gooien glitters in hun haar. Hang op de achtergrond slingers op en vraag de kinderen dit ook te doen. Helemaal gaaf: een discobol of discolichten op de achtergrond. Zoek een fout showbizzliedje dat elke trekking ondersteunt (denk aan de tune van Rad van Fortuin). Verras de kinderen halverwege met een optreden van een special guest, bijvoorbeeld de directeur die een filmpje van een ‘glitter’-nummer playbackt. De kinderen mogen de cijfers op hun bingokaart uiteraard met een glittergelstift wegkruisen. En de prijs? Wat dacht je van glitternagellak, een glitteretui of glittergel?

En mochten alle coronamaatregelen wegvallen, dan kun je het natuurlijk ook live met elkaar in de klas of aula spelen.

 

2          Ren papa ren!

De sportdag ging niet door, maar bij het eindfeest mogen de hardloopschoenen aan. Die van papa en mama wel te verstaan. Kunnen ze mooi dat coronaspek er weer vanaf lopen. Maak een estafetterondje door de wijk of op een leeg voetbalveld. Stel teams samen van ouders. Ze mogen elkaar bij het aflossen niet tikken, maar ze springen in een hoepel en dan mag de volgende rennen. De kinderen juichen verdeeld over het parcours de ouders toe. Uiteraard heeft elk team zijn eigen naam, slogan en spandoek. De kinderen mogen van tevoren raden welk team gaat winnen. Wie durft er niet op zijn eigen papa of mama in te zetten?

 

3          Kraak de code

Dat is nou wat, zeg. Precies op de laatste schooldag is de directrice de code van de kluis met rapporten vergeten! Geen nood… in de wijk is een speurtocht uitgezet met een aantal opdrachten. Voeren de kinderen die samen met hun ouders goed uit, dan krijgen ze steeds een stukje van de code. Vermijd een grote groep door de groepjes op verschillende tijden na elkaar te laten beginnen.

 

4          Museumplein

Wat heb je de afgelopen acht jaar geleerd op school? Waar moest je het hardst om lachen? Wie verhuisde er? Van welk moment kregen de kinderen kippenvel? Welke herinneringen hebben de leerkrachten aan jullie? Maak een tentoonstelling over de belevenissen van groep 8. Misschien heeft iemand zijn verjaardagshoed van de kleutertijd nog? En foto’s van de aller-allereerste schooldag? Of de medaille van het schoolvoetbaltoernooi? Zorg dat de tentoonstelling makkelijk verplaatsbaar is naar het plein door bijvoorbeeld door de foto’s te lamineren en op kisten te plakken.

 

5          Verandering van spijs doet eten

Trek lootjes en laat de kinderen voor elkaar een feestmaaltijd maken. Ze zetten de gerechten op de afgesproken avond en tijd bij elkaar voor de deur. Eet samen via Zoom, Skype of Google Meet. Zet na het eerste bijkletsrondje wel het geluid uit, want al dat gesmak en geboer is misschien niet zo goed voor de eetlust…

 

6          Vakantie-doe-boek

Tijdens het thuiszitten hebben de kinderen vast heel leuke dingen gedaan of ontdekt. Laat ze die met elkaar delen in een vakantie-doe-boek. Ze schrijven de beste tips voor sites, recepten, experimenten, knutselopdrachten of waterpretactiviteiten op. Of ze nemen er een foto van mee. Natuurlijk kunnen ook zelfgemaakte puzzels, kleurplaten en doolhoven eraan toegevoegd worden. Ook leuk: maak met de kinderen een vakantie-doe-boek voor de ouders: wat moeten zij in de vakantie echt doen of uitproberen?

 

7          Filmsterren

Geen eindmusical, maar een film dit jaar. Ook leuk in lagere klassen natuurlijk. Je kunt met de klas het script verzinnen, bijvoorbeeld op basis van een kinderboek. Je kunt het je ook gemakkelijk maken en een klant-en-klaar script met uitgewerkte scènes en montagetips kiezen. Er zijn verschillende aanbieders daarvoor en de kosten vallen vaak mee. Google even op eindfilm.

 

8          Laat je versieren

Sluit af met een indrukwekkend statement voor een goed doel. Zoek enkele sponsoren en maak met de hele school een superlange slinger. Iedereen maakt een klein deel en alle stukken knoop je aan elkaar. De slinger gaat rond de school, over het plein en door de bomen. Voor elke meter doneert de sponsor een bedrag aan de school of aan een goed doel. Van de meting maak je een video die alle kinderen en ouders ontvangen of in de klas kijken.

Denk er wel aan de slinger weer weg te halen om te voorkomen dat hij kapotgaat en als zwerfafval door de buurt waait.

 

9          Kijken kijken, niet kopen

Neem met de kinderen een hilarisch reclameblok op. Laat ze eerst hun eigen totaal onzinnige product of dienst verzinnen. Vervolgens maken ze daar een verpakking bij en bedenken een reclamescène en decor. Neem de spotjes op in de klas. Monteer ze daarna tot een geheel en deel het met de ouders.

 

10        Hints

Speel hints in de klas. Alleen beelden niet de kinderen een woord uit, maar de ouders. Vraag ouders van tevoren om thuis een woord uit te beelden en dit te filmen. De kinderen mogen dit natuurlijk nog niet zien. In de klas moeten de kinderen in teams de woorden van hun ouders zo snel mogelijk raden. Hilarisch en spannend! Natuurlijk mogen ook collega’s of vrijwilligers een filmpje opnemen.

 

Meer tips

Volg Juf & Meester

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
volgers

Mijn Malmberg

Gratis extra lesmateriaal voor jouw methode