Home » Afsluiting van het schooljaar: 10 feestelijke tips

Afsluiting van het schooljaar: 10 feestelijke tips

Dit artikel is eerder verschenen op Onderwijs van Morgen.

De eindmusical, een jaarlijkse barbecue of een ander afsluitritueel. Je gunt de ouders en kinderen – en jezelf natuurlijk – een fijne afsluiting van het schooljaar. Hoe kun je dat aanpakken?

Tien tips voor een feestelijke afsluiting!

1          Laat de ballen maar vallen

Speel  glitterbingo met de ouders en kinderen. De juf trekt haar glitterjurk aan, de meester doet zijn allerslechtste glitterstropdas om, de kinderen trekken hun glittershirt aan en gooien glitters in hun haar. Hang slingers, een discobol of discolichten op. Zoek een fout showbizzliedje dat elke trekking ondersteunt (denk aan de tune van Rad van Fortuin). Verras de kinderen halverwege met een optreden van een special guest, bijvoorbeeld de directeur die een ‘glitter’-nummer playbackt. De kinderen mogen de cijfers op hun bingokaart uiteraard met een glittergelstift wegkruisen. En de prijs? Wat dacht je van glitternagellak, een glitteretui of glittergel?

2          Ren papa ren!

De de hardloopschoenen mogen aan. Die van papa en mama wel te verstaan. Maak een estafetterondje door de wijk of op een leeg voetbalveld. Stel teams samen van ouders. Ze springen in een hoepel en dan mag de volgende rennen. De kinderen juichen verdeeld over het parcours de ouders toe. Uiteraard heeft elk team zijn eigen naam, slogan en spandoek. De kinderen mogen van tevoren raden welk team gaat winnen. Wie durft er niet op zijn eigen papa of mama in te zetten?

3          Kraak de code

Dat is nou wat, zeg. Precies op de laatste schooldag is de directrice de code van de kluis met rapporten vergeten! Geen nood… in de wijk is een speurtocht uitgezet met een aantal opdrachten. Voeren de kinderen die samen met hun ouders goed uit, dan krijgen ze steeds een stukje van de code.

4          Museumplein

Wat heb je de afgelopen acht jaar geleerd op school? Waar moest je het hardst om lachen? Wie verhuisde er? Van welk moment kregen de kinderen kippenvel? Welke herinneringen hebben de leerkrachten aan jullie? Maak een tentoonstelling over de belevenissen van groep 8. Misschien heeft iemand zijn verjaardagshoed van de kleutertijd nog? En foto’s van de aller-allereerste schooldag? Of de medaille van het schoolvoetbaltoernooi?

5          Verandering van spijs doet eten

Trek lootjes en laat de kinderen voor elkaar een feestmaaltijd maken. Gezellig in de klas of in de aula!

6          Vakantie-doe-boek

Laat de kinderen hun eigen tips met elkaar delen in een vakantie-doe-boek. Ze schrijven de beste tips voor sites, recepten, experimenten, knutselopdrachten of waterpretactiviteiten op. Of ze nemen er een foto van mee. Natuurlijk kunnen ook zelfgemaakte puzzels, kleurplaten en doolhoven eraan toegevoegd worden. Ook leuk: maak met de kinderen een vakantie-doe-boek voor de ouders: wat moeten zij in de vakantie echt doen of uitproberen?

7          Filmsterren

Geen eindmusical, maar een film dit jaar. Ook leuk in lagere klassen natuurlijk. Je kunt met de klas het script verzinnen, bijvoorbeeld op basis van een kinderboek. Je kunt het je ook gemakkelijk maken en een klant-en-klaar script met uitgewerkte scènes en montagetips kiezen. Er zijn verschillende aanbieders daarvoor en de kosten vallen vaak mee. Google even op eindfilm.

8          Laat je versieren

Sluit af met een indrukwekkend statement voor een goed doel. Zoek enkele sponsoren en maak met de hele school een superlange slinger. Iedereen maakt een klein deel en alle stukken knoop je aan elkaar. De slinger gaat rond de school, over het plein en door de bomen. Voor elke meter doneert de sponsor een bedrag aan de school of aan een goed doel. Van de meting maak je een video die alle kinderen en ouders ontvangen of in de klas kijken.

Denk er wel aan de slinger weer weg te halen om te voorkomen dat hij kapotgaat en als zwerfafval door de buurt waait.

9          Kijken kijken, niet kopen

Neem met de kinderen een hilarisch reclameblok op. Laat ze eerst hun eigen totaal onzinnige product of dienst verzinnen. Vervolgens maken ze daar een verpakking bij en bedenken een reclamescène en decor. Neem de spotjes op in de klas. Monteer ze daarna tot een geheel en deel het met de ouders.

10        Hints

Speel hints in de klas. Alleen beelden niet de kinderen een woord uit, maar de ouders. Vraag ouders van tevoren om thuis een woord uit te beelden en dit te filmen. De kinderen mogen dit natuurlijk nog niet zien. In de klas moeten de kinderen in teams de woorden van hun ouders zo snel mogelijk raden. Hilarisch en spannend! Natuurlijk mogen ook collega’s of vrijwilligers een filmpje opnemen.

Laatste onderwijsnieuws

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.