Een initiatief van Malmberg

leestip

Leestip: Rond vierkant vierkant rond

Dit boek gaat over beeldsonnetten. Niet meteen afhaken! Een sonnet is inderdaad geen makkelijk ‘ding’. Het moet aan allerlei regels voldoen. Maar Ted van Lieshout maakte sonnetten met spruitjes, pepernoten, knikkers, tomaten, radijsjes, proppen papier, dode wespen, bloemen, schelpen en ga zo maar door. In dit boek legt hij heel duidelijk uit hoe het werkt als je een gedicht wilt maken, zelfs een sonnet. En als je dat door hebt, gaat er een wereld voor je open!

Tips om dit boek in de klas te gebruiken:

  • Dit boek is te gebruiken vanaf groep 1. Voor kleuters is een sonnet te lastig, maar een beeldgedicht maken kan prima. Laat je inspireren door dit boek. Er staan voorbeelden in van beeldsonnetten van kinderen van alle leeftijden. Vanaf groep 5/6 ongeveer kun je stukken uit het boek ook daadwerkelijk voorlezen.
  • Veel van de beelden uit dit boek zijn op internet te vinden. Laat ze op het digibord zien ter inspiratie. Zoek bij Google op afbeeldingen naar beeldsonnet. Je ziet er ook voorbeelden van beeldsonnetten die door kinderen gemaakt zijn.
  • Lees het boek in delen voor, maar laat het ook in de klas liggen zodat kinderen er zelf in kunnen lezen en bladeren.
  • Als duidelijk is hoe je een beeldsonnet maakt, kunnen kinderen zelf bedenken op welke manier zij een beeldsonnet gaan vormen. Geef ze de ruimte en stimuleer ze om zowel groot als heel klein te denken. Geef geen materialen, maar laat kinderen het zelf bedenken. Ze kiezen materialen die ze zelf interessant vinden.
  • Maak foto’s van de beeldsonnetten van de kinderen. Richt er een tentoonstelling over in of hang de foto’s bij elkaar aan de wand.
  • Maak kaarten van de foto’s en stuur ze op (naar ouders, vrienden, Ted van Lieshout…).
  • Maak een ‘echt’ sonnet met woorden, samen met de kinderen. Schrijf de woorden uit het sonnet op gekleurde ‘geeltjes’. Maak er een beeldsonnet van door de geeltjes in de juiste volgorde op de muur te plakken. Waar moet je eerst over nadenken: welke kleuren je gebruikt of welke woorden?
  • Laat kinderen ook andere gedichten maken die in het boek voorkomen, zoals een blokgedicht of een limerick. Of laat ze spelen met bijvoorbeeld vrouwelijk of slepend rijm. Maak samen gedichten op het digibord.
  • Gebruik dit boek als je eens vijf minuten over hebt. Pak een willekeurige bladzijde en lees ‘m voor. Laat kinderen in een minuut twee zinnen maken die passen bij de voorgelezen tekst.
  • Rond vierkant vierkant rond door Ted van Lieshout, Uitgeverij Leopold.
Leestip Juf en Meester

Meer leestips

Volg Juf & Meester

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
volgers

Mijn Malmberg

Gratis extra lesmateriaal voor jouw methode

Elke maand licht Onderwijs van Morgen de beste lessuggesties van Mijn Malmberg voor je uit.