Een initiatief van Malmberg

leestip

Praattoppers

Dit keer is de leestip een doe-tip. Praattoppers bestaat uit 28 kaarten, 2 magneten en een activiteitenwijzer. Aan de hand van de kaarten oefenen kinderen verschillende gespreksvaardigheden. Met deze vaardigheden leren kinderen beter filosoferen, maar de vaardigheden kunnen ook in allerlei andere soorten gesprekken van pas komen. Op elke kaart staat een andere vaardigheid, bijvoorbeeld ‘laat elkaar uitpraten’ en ‘je stelt je oordeel uit’. Een activiteitenwijzer geeft uitleg en suggesties hoe je de kaarten in de les of in een kringgesprek kunt gebruiken. De magneten verbeelden een ‘tip’ en een ‘top’.

Tips om dit boek te gebruiken:

  • Introduceer elke week een nieuwe Praattopper-kaart in de klas. De kinderen proberen de hele week deze vaardigheid te gebruiken in hun gesprekken met elkaar en in het kringgesprek.
  • In dit filmpje leggen kinderen zelf uit wat filosofie is en kun je zien waarom filosoferen in de klas zo zinvol is. Omdat de kinderen zelf aan het woord zijn, is het filmpje ook heel geschikt om in de klas af te spelen.
  • Via Filosovaardig kun je een gratis startpakket Filosoferen met kinderen downloaden. In het pakket zitten doorvraagkaarten, tips en een minicursus filosoferen met kinderen. Bovendien geeft het toegang tot gratis downloads van lessen op de website.
  • Als je het lastig vindt om vragen te bedenken om een filosofisch gesprek te starten, dan staan er op deze blog over filosoferen met kinderen heel veel mooie vragen.
  • De serie Dus Ik Ben Jr. op Schooltv stelt allemaal filosofische vragen, zoals ‘ben ik wel/niet bang voor de dood?’ Elke aflevering heeft een ander kind als gastdenker die onderzoek doet naar de vraag en met anderen hierover in gesprek gaat.
  • Gebruik de Praattoppers met collega’s in vergaderingen. De kaarten zijn zeker ook nuttig voor gesprekken tussen volwassenen.

Meer leestips

Volg Juf & Meester

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
volgers

Mijn Malmberg

Gratis extra lesmateriaal voor jouw methode

Elke maand licht Onderwijs van Morgen de beste lessuggesties van Mijn Malmberg voor je uit.