Een initiatief van Malmberg

top 10 en tips

Muziek: 8 swingende tips

Meisje luister naar muziek

Meer muziek in de klas! Dat kan al heel simpel door tijdens een (creatieve) les een fijne playlist aan te zetten. Goed voor de ontwikkeling van de kinderen, maar ook zeker voor de creativiteit en sfeer. We hebben de leukste tips voor je op een rij gezet.

1. Meester Jesper op Spotify

De afspeellijst Monthly Hits op Spotify van meester Jesper is een lijst met de nieuwste en populairste liedjes. De kinderen uit zijn klas, groep 7/8 van basisschool De Wegwijzer in Winssen, mogen af en toe meebeslissen over de liedjes die in de lijst komen. Leuk om tijdens een creatieve les aan te zetten!

2. Muzikale tussendoortjes

Een andere manier om meer muziek in de klas te brengen, is door een muzikaal tussendoortje te doen. Op Meer Muziek in de Klas vind je allemaal toffe ideeën. Doe bijvoorbeeld de zwerfafvalfanfare, want er zit muziek in petflessen en doppen!

3. Spotify suggestie-box

Hoe kom je erachter wat de kinderen leuke muziek vinden? Door samen met hen een playlist te maken! Je kunt daarbij een Spotify suggestie-box gebruiken: een box waarin de leerlingen suggesties voor een liedje kunnen stoppen. Je kunt verschillende lijsten maken voor verschillende activiteiten. Tip: beluister de nummers zelf voor je ze aan de lijst toevoegt en check de songteksten.

 4. Klassieke muziek in de klas

Luisteren jouw leerlingen weleens naar klassieke muziek? Een leuke manier om er kennis mee te maken is door deze energizer met Ilse de Lange te doen! Want luchtgitaar spelen kan iedereen, maar hoe zit het met een luchtpiano? Of een luchtviool?

5. Verhoog de concentratie!

Muziek kan ook een heel goede manier zijn om de concentratie te verhogen. Zet tijdens een taak een rustige playlist of relaxmuziek aan, zoals deze gitaarmuziek of deze instrumentale lijst! En? Helpt het jouw leerlingen om geconcentreerder te werken?

6. Lesstof oefenen op muziek

Na gezellige en rustige achtergrondmuziek, klassieke muziek en muzikale tussendoortjes is het nu tijd voor… de tafelrap! Want waarom zou je de tafels opdreunen als je ze ook kunt zingen? Muziek is dus ook erg geschikt om lesstof te oefenen.

7. Lekker zingen!

Lekker zingen in de klas: niet alleen leuk en ontspannend, maar ook goed voor de samenwerking en concentratie. Maar hoe breng je zingen nou op een leuke manier de klas in? Daarvoor is Zing’es ontwikkeld: laagdrempelige liedjes (en een handleiding) om lekker te zingen in de klas.

8. De Swingendste Dansliedjes

Muzikale tussendoortjes zijn al aan bod gekomen, maar een nog makkelijker manier om even van je stoel los te komen is dansen! De Spotify-lijst De Swingendste Dansliedjes is een aanrader, want hiermee krijg je de jonge kinderen gegarandeerd van hun stoel.

Praat mee

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer tips

Volg Juf & Meester

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
volgers

Actueel lesmateriaal

Gratis extra lesmateriaal voor jouw methode.