Een initiatief van Malmberg

leestip

Wat wil jij later worden?

Auteur: Merel de Vink & Sanne Ramakers

Op maat gemaakt voor het thema van de Kinderboekenweek 2021, maar dit is eigenlijk ook een boek dat het hele jaar in de klas moet liggen. De titel is ongetwijfeld een van de meest gestelde vragen aan kinderen: Wat wil jij later worden? Een ingewikkelde vraag voor een jong kind. De overgrootouders van de kleuters van nu hadden vaak helemaal niet zoveel keuze en ze werkten bovendien vaak hun hele leven op dezelfde plek. Dat is nu wel anders. Dit verhaal geeft duidelijk aan dat het helemaal oké is als je precies weet wat je wilt worden en dat het net zo oké is als je werkelijk nog geen idee hebt. Dat is de boodschap van dit boek, verpakt in een prachtig jasje.

Tips om dit boek te gebruiken

  • Dit boek is geschikt voor jonge kinderen in groep 1/2, maar leent zich ook uitstekend voor groep 3/4. Het is niet alleen leuk om uit voor te lezen, de tekeningen zijn ook geschikt om uitgebreid te bekijken.
  • Leg dit boek in je klas tijdens de Kinderboekenweek of gebruik het bij het thema beroepen. Van dezelfde auteurs is er ook een boek over de haven verschenen in de Willewete-serie, ook heel toepasselijk bij dit thema.
  • In het boek worden de rolpatronen doorbroken en zie je dat er geen mannen- of vrouwenberoepen bestaan. Iedereen kan alles worden. Zijn er kinderen die hierop reageren tijdens dit verhaal? ‘Meisjes kunnen helemaal geen loodgieter worden!’ Grijp zo’n moment aan om met de kinderen hierover te praten.
  • In het begin (en aan het eind) van het boek zie je tekeningen van kinderen die hun droomberoep vormgegeven hebben. Bekijk die tekeningen met de kinderen. Maak eenzelfde soort waslijn met tekeningen in je klas. Willen de kinderen misschien ook een tijdcapsule maken met hun tekeningen, net zoals in het boek?
  • Vertel aan de kinderen waarom jij leerkracht geworden bent en of je dat altijd al wilde of dat je misschien eerst een totaal ander idee had. Stimuleer de kinderen om thuis aan hun ouders te vragen of zij eerst ook andere beroepen hadden. Misschien zijn er wel ouders die aan het studeren zijn voor een ander beroep? Nodig ze uit om er op school over te vertellen.
wat wil jij later worden leestip juf meester

Meer leestips

Volg Juf & Meester

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
volgers

Mijn Malmberg

Gratis extra lesmateriaal voor jouw methode