Een initiatief van Malmberg

leestip

Scheid

Scheid! Alles wat je moet weten als je ouders uit elkaar gaan

Jaarlijks krijgen ongeveer 86.000 minderjarige kinderen in Nederland te horen dat hun ouders uit elkaar gaan. In dit mooi vormgegeven handboek Scheid! komen 25 kinderen en 25 professionele experts aan het woord door middel van interviews, dagboekfragmenten, tips en foto’s. Zij vertellen over de fases waar het kind doorheen gaat in zo’n scheidingsproces. De positieve toon van het boek is er niet voor niets: de meeste experts die aan het woord komen geven aan dat je je beter gaat voelen na een periode vol verwarring of verdriet.

Tips om dit boek te gebruiken

  • Leg dit boek in de boekenkast/leeshoek van de bovenbouw. Het is geschreven voor kinderen van 10 tot 16 jaar. Het boek laat zich makkelijk pakken om even een fragment uit te lezen of foto’s te bekijken. Er staan veel praktische tips en invulbare lijstjes in.
  • In het boek vertellen meerdere kinderen dat ze er veel aan hebben (gehad) om in de groep op school te praten over hoe ze zich voelen. Besteed dus rustig een lesuur aan het bespreken van gevoelens rond scheidingsperikelen.
  • Stel een scheidingsmediator aan op school of in de groep; een leerling met ervaring, die goed kan luisteren of dingen kan oplossen.
  • Emoties worden uitgebreid besproken in Scheid!. Wat voelde je toen je hoorde dat je ouders gingen scheiden? Wat voel je nu? Laat een kind met een simpele emoji aangeven hoe het zich vandaag voelt. Het is een snelle manier om even te peilen hoe het gaat.
  • Raadpleeg dit handboek als een kind aan de groep gaat vertellen dat zijn ouders gaan scheiden. Doet het dat zelf of doet de leerkracht dit als het kind er niet is? Wat is de prettigste manier voor de kinderen om dit te doen?
  • Een ander interessant boek over scheiding is Scheidingklets door Michal Janssen. Dit boek helpt kinderen en ouders het gesprek aan te gaan over scheiden en nodigt kinderen uit om hun gevoelens te uiten.
scheid leestip juf meester malmberg

Meer leestips

Volg Juf & Meester

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
volgers

Mijn Malmberg

Gratis extra lesmateriaal voor jouw methode