Een initiatief van Malmberg

leestip

Operatie Turtuga

Auteur: Fedor de Beer

Avontuur op Bonaire, dat is de ondertitel van dit boek. Maar het verhaal begint op Texel. Twee kinderen vinden een schatkaart op een oud WIC-schip. Het is een kaart van het Caribische eiland Bonaire en daar schijnt een schat te liggen! Zo’n schattenjacht klinkt cliché, maar het fijne aan dit boek is dat er een diepe duik in de geschiedenis van Bonaire én de slavernij wordt genomen. De schattenjacht maakt het geheel extra spannend. Als je het onderwerp slavernij een plek wilt geven in je programma, lees dan in ieder geval dit boek voor.

Tips om dit boek te gebruiken

  • Dit boek is geschikt voor groep 7/8. De verhaallijn is pittig, met regelmatige perspectiefwisselingen. Voor de lezers is dat aangegeven in een cursief lettertype, maar als je het voorleest, moet je dat er even duidelijk bij zeggen. Het maakt het verhaal ook heel levendig.
  • Laat kinderen zelf meer informatie over Bonaire zoeken. Wat is het voor eiland? Waar ligt het en waarom is het met Nederland verbonden? Laat kinderen die er familie hebben wonen of die er geweest zijn erover vertellen.
  • Achter in het boek zit een dossier waarin nog meer informatie over Bonaire staat: Bonaire in vogelvlucht.
  • In het verhaal gaat het ook over de zoutpannen op Bonaire. Laat de kinderen het filmpje van Schooltv zien over die zoutpannen.
  • Voor de kinderen die meer willen: er is nog een boek over Thom en Lin: Expeditie Toi Moko. Dat avontuur speelt zich af in Nieuw-Zeeland bij de Maori’s
Juf Meester Malmberg leestip Operatie Turtuga

Meer leestips

Volg Juf & Meester

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
volgers

Mijn Malmberg

Gratis extra lesmateriaal voor jouw methode