Een initiatief van Malmberg

leestip

Ik praat als een rivier

Auteur: Jordan Scott & Sydney Smith

In dit mooie prentenboek lees je over stotteren, zonder dat de nadruk daarop ligt. Het woord wordt zelfs maar één keer genoemd. Een jongen legt uit dat hij anders praat, namelijk als een rivier. Dat betekent praten als borrelend, razend, woelend en wervelend water. Hij vertelt hoe hij zich voelt in de klas, als de woorden niet willen komen. En op de plaatsen waar de jongen angst voelt, is dat vertaald naar prachtige illustraties.

Tips om dit boek te gebruiken

  • Het boek is geschikt voor kinderen van alle leeftijden, omdat het een boek is voor iedereen die zich anders voelt. Zonder de tekst te (kunnen) lezen is het al een prachtig boek om te bekijken. Ook voor collega’s.
  • De illustraties zijn de moeite waard om langer bij stil te staan. Gebruik het boek als inspiratie bij een beeldende les. Waarom zijn sommige prenten zo wazig? Is dat omdat de hoofdpersoon door zijn tranen heen kijkt? Wanneer zijn de beelden juist weer helder? Hoe komt dat?
  • Voor kinderen met een spraakprobleem is dit een troostrijk boek. Het kan een manier zijn om klasgenoten duidelijk te maken hoe het is om anders te praten dan de rest en wat dat met je doet.
  • Refereer aan dit boek als er een presentatie in de groep wordt gehouden. Iedereen voelt spanning als je voor een groep moet praten en alle ogen op je gericht zijn. Wat doet dat met jouw woorden? Zijn die dan ook als een rivier? Wat herken je van jezelf in dit verhaal?
ik praat als een rivier leestip juf meester malmberg

Meer leestips

Volg Juf & Meester

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
volgers

Mijn Malmberg

Gratis extra lesmateriaal voor jouw methode