Home » Leestip: Het Rariteitenkabinet

Leestip: Het Rariteitenkabinet

Had je vroeger ook een letterbak? Of een doosje waarin je van alles bewaarde? Met behulp van dit boek kun je een rariteitenkabinet aanleggen: alles wat je vindt, kun je onderzoeken en bewaren. Zelfs dode muggen! Oké, dat is dan meteen een moeilijke. Maar het kan wel! De schrijver van dit boek geeft praktische tips en vertelt ook wat je zou moeten weten over zo’n mug. Wist je bijvoorbeeld dat muggen overal te wereld voorkomen, behalve op Antarctica en IJsland?

Tips om dit boek in je groep te gebruiken:

  • De tekst in dit boek is geschikt voor kinderen in de bovenbouw (en dan staan er nog een heleboel moeilijke woorden in!). Maar het boek kan ook makkelijk gebruikt worden voor jongere kinderen. Kijken en bladeren in dit prachtige boek is voor elke leeftijd de moeite waard.
  • Het rariteitenkabinet was heel populair rond 1600. Het was de tijd van onderzoekers en avonturiers. Een rariteitenkabinet was een kast of een vitrine met heel veel vakjes. Vooral rijke mensen hadden bijzondere rariteitenkabinetten.
  • Maak een rariteitenkabinet in je lokaal of school. Bedenk een passende plek voor alle rariteiten. Een oude letterbak (zoek ernaar op Marktplaats) is heel geschikt en neemt niet te veel ruimte in. Laat kinderen hun gevonden rariteiten meebrengen en daar uitstallen. Voorwaarde is dat de kinderen moeten uitzoeken wat het is en dat ze er een bordje bij maken. Ook vertellen ze erover in de groep, voordat ze het in het rariteitenkabinet plaatsen. Collega’s en ouders mogen natuurlijk ook meedoen!
  • Laat de kinderen zoeken op internet naar mensen die een rariteitenkabinet hebben of hadden. Er is veel over te vinden. Er zijn schilderijen en tekeningen gemaakt van rijkelui uit zeventiende eeuw en er zijn veel musea die ook nu nog een rariteitenkabinet hebben. Laat de kinderen een collage van afbeeldingen maken, ter inspiratie voor hun eigen rariteitenkabinet.
  • Bedenk met de kinderen wat voor ‘kabinetten’ er nog meer gemaakt zouden kunnen worden. Er waren bijvoorbeeld ook kunstkabinetten, met grote verzamelingen van kunst. Wat kun je nog meer verzamelen en in een kast stoppen?
  • Bezoek een museum met een rariteitenkabinet, zoals het Universiteitsmuseum Utrecht.

Laatste onderwijsnieuws

Een lachend meisje met een bloem in haar haar

Lied van de maand: Het wordt weer lente

Een stoer rocknummer over de lente! Hieronder vind je een ingezongen lied, een karaokeversie en tips die je kunt gebruiken in je les.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.