Een initiatief van Malmberg

leestip

De verjaardag van de luiaard

De verjaardag van de luiaard

Dit is een heel lief verhaal over een verjaardag, met mooie prenten. De luiaard wordt door zijn vrienden ‘wakker’ gemaakt, want een luiaard slaapt nu eenmaal veel. Hij is jarig, hoera! Maar zijn vrienden hebben een heel ander idee over het vieren van een verjaardag dan de luiaard. De eekhoorn is de enige die het snapt: als je jarig bent, mag jij kiezen wat je het allerliefst doet, ook al is dat iets heel anders dan je vrienden zouden kiezen.

Tips om dit boek te gebruiken:

  • Dit boek kun je gebruiken in de onderbouw en groep 3.
  • Er zitten verschillende thema’s in dit boek: vriendschap, allemaal anders, smaken verschillen, verjaardag… Het is natuurlijk een fictief verhaal, maar borduur er gerust in non-fictie op voort. Weten alle kinderen wel wat een luiaard is? Is een luiaard eigenlijk wel echt lui? Hoe komt een luiaard aan zijn naam? Waar woont een luiaard? Verzamel zoveel mogelijk vragen van kinderen en ga samen op zoek naar de antwoorden. Kijk bijvoorbeeld op de websites van het Wereld Natuur Fonds of Freek Vonk.
  • Laat de kinderen zelf een situatie uit het verhaal natekenen. Wat vinden zij zelf belangrijk op hun verjaardag? Taart eten, zoals de veelvraat, of mooie kleren aantrekken, zoals de paradijsvogel? Ze kiezen een dier waarmee ze zich het meest verbonden voelen. De kinderen tekenen de luiaard in de boom samen met het dier van hun keuze.
  • Bespreek de verschillende eigenschappen van de dieren uit het verhaal. De duizendpoot houdt van polonaise, de nachtegaal van liedjes zingen en de specht van herrie maken. Het is eigenlijk best makkelijk om iemand een eigenschap toe te dichten aan de hand van zijn uiterlijke kenmerken of zijn gedrag. Welke eigenschappen zou de specht nog meer kunnen hebben? Misschien houdt hij behalve van herrie maken ook van de stilte die daarna komt?
Leestip de verjaardag van de luiaard - Juf & Meester Malmberg

Meer leestips

Volg Juf & Meester

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
volgers

Mijn Malmberg

Gratis extra lesmateriaal voor jouw methode

Elke maand licht Onderwijs van Morgen de beste lessuggesties van Mijn Malmberg voor je uit.