Een initiatief van Malmberg

leestip

Cato en de scheet

Auteur: Marjolijn Hovius

Cato is een wetenschapper in de dop. Ze zit vol met vragen en gaat doortastend op zoek naar antwoorden. In Cato en de scheet wil ze weten of een scheet zwaar is of licht. En hoe kom je daar nou achter? In bad natuurlijk! De uitgever van de boekjes van Cato (er zijn er nog meer!) is Mo’s Daughters. Zij hebben zich ten doel gesteld om boeken te maken voor (jonge) meisjes die rolpatroondoorbrekend en divers zijn. Hun boeken zijn al geschikt voor kinderen vanaf twee jaar. Natuurlijk zijn de boeken ook voor jongens bedoeld.

Tips om dit boek te gebruiken

  • Het boek is geschikt voor kinderen in groep 1 tot en met 4. Voor kleuters is het best pittig, maar je kunt het bijvoorbeeld voorlezen aan kleine groepjes. Dan is er meer ruimte om even stil te staan bij sommige vragen of ontdekkingen.
  • De schrijfster Marjolijn Hovius is van oorsprong psycholoog, gespecialiseerd in hersenwetenschap. Toch vond ze schrijven voor kinderen het allerleukst. Daarom schrijft ze nu het liefst over ingewikkelde onderwerpen in kindertaal. Bespreek eens met de kinderen hoe het kan dat sommige mensen twee beroepen hebben: wetenschapper en schrijver. Zijn er kinderen die later ook twee beroepen willen? Misschien wel drie? Laat kinderen eens filosoferen over wat ze willen worden of wie ze later willen zijn.
  • Controleer je boekenkast in de klas eens kritisch op rolpatronen en diversiteit. Zijn er boeken die eigenlijk niet meer bij de tijd zijn? Misschien moeten deze boeken plaatsmaken voor boeken van nu?
  • Bekijk de website van mosdaughters.com om hun andere boeken te bekijken. Daar zie je ook uit dezelfde serie Cato en de regenboog en Cato en het lampje.
cato en de scheet leestip juf meester malmberg

Meer leestips

Volg Juf & Meester

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
volgers

Mijn Malmberg

Gratis extra lesmateriaal voor jouw methode