Home » Zet lezen in de klas eens op zijn kop

Zet lezen in de klas eens op zijn kop

Vorige week had mijn jongste dochter twee dagen een invaller. De eerste dag een zingende. Juf Ank heeft dat zingen in de klas natuurlijk niet zelf bedacht; deze invaljuf zou een ware inspiratiebron voor haar zijn geweest. De tweede dag had de zingende juf al een andere klus en kwam er een nieuwe juf. De verwachtingen waren extra hooggespannen. Zou ze ook kunnen zingen? Ze bleek geen muzikaal zangtalent te zijn, maar ze zette wel het lezen op zijn kop! Ze liet de kinderen namelijk letterlijk door een andere bril kijken.

Regenboogbril

De eerste bril die de juf uit haar tas haalde, was bij velen meteen de favoriet. Een heuse regenboogbril. Ik verzin er zelf maar even een eenhoorn bij, want als je deze bril opzet, gebeurt er iets magisch. Je leest er namelijk prachtig mee voor. Er komt bijna muziek uit de teksten, zo prachtig kun je daarmee voorlezen. Mooi op toon, dus met een prachtige intonatie, zoals je dat met een moeilijk woord noemt.

Snelle bril

De tweede bril die uit de tas kwam, was een heel snelle. Zo’n gestroomlijnde wielrenbril. Als je die opzet, ga je vanzelf iets sneller lezen. Vooral bij de jongens was dit een grote hit. Daar had ze er wel een paar meer van mogen meenemen. Maar je kan de bril pas opzetten nadat je met de groene bril op hebt gelezen. Dat had de juf slim bedacht.

Groene bril

Met de groene bril op moet je de woorden namelijk goed lezen. Wanneer het je lukt om de tekst goed te lezen, mag je de snelle bril opzetten en kijken of je iets sneller kan lezen. De populariteit van de groene bril steeg ineens enorm! Vooruit dan maar, eerst de groene bril op en de tekst goed lezen, met als doel die snelle bril.

Bril met stippen

De bril met stippen was ook al zo prachtig. Wanneer je met deze bril op leest, moet je goed stoppen wanneer je bij de punt bent. Die stippen op de bril blijken dus puntjes te zijn! Met deze bril op moet je dus niet meteen doorlezen na een zin, maar echt even stoppen bij het puntje.

Samenleesbril

De laatste bril die ze uit haar tas toverde, had twee kleuren: rood en blauw. Deze bril gebruik je met zijn tweeën: om de beurt zet je de bril op. Eerst heeft de een hem op en na iedere zin wisselt de bril van lezer en moet de ander met de bril op lezen. Je moet dus wel heel goed opletten wanneer je aan de beurt bent en meelezen met de ander.

Wat een fantastisch idee van deze juf! Ze had een hele klas met enorm gemotiveerde kinderen die niet meer konden stoppen met lezen. Doordat ze de brillen natuurlijk eerst goed moest introduceren, kon ze gelijk verschillende leestechnieken demonstreren, waarmee ze ook het rolmodel voor de kinderen was. Ze liet de klas echt door een andere bril kijken en zette hiermee het lezen in de klas eens goed op zijn kop!

Laatste onderwijsnieuws

Een kind fluistert een zin in het oor van een ander kind

 8 tips voor taalspelletjes

Deze tips helpen je om spelenderwijs te oefenen met taal. Ze zijn erg leuk in de klas, maar ook ideaal om kinderen thuis met hun ouders te laten oefenen.

Bekijk

Terugkijken: de (v)mbo-show

Om aandacht te schenken aan de beroepen waar vmbo'ers & mbo'ers onmisbaar in zijn, maakte NOS Stories een grote liveshow over o.a. het imago en gelijkheid.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.