Een initiatief van Malmberg

leestip

Eén eenhoorn alsjeblieft

Een prachtig nieuw boek van de illustrator Mark Janssen. Deze keer gaat het boek over een eenhoorn. De vrienden Daan, Lynn en Mo liggen onder een boom wanneer Daan zijn zakgeld telt. Hij wil van zijn geld een eenhoorn kopen. Zijn vrienden denken eerst dat hij een eekhoorn bedoelt. Wanneer Daan vertelt wat hij allemaal wil doen met zijn toekomstige eenhoorn, haasten de vriendjes zich naar de dierenwinkel.

Tips om dit boek te gebruiken:

  • Dit prentenboek is geschikt voor de onderbouw en middenbouw. Kinderen in groep 4 kunnen zich ook prima voorstellen dat je een eenhoorn als huisdier hebt. Cool!
  • Praat met de kinderen over de dieren die voorkomen in het boek. Op de illustratie in de dierenwinkel staan veel verschillende dieren. Filosofeer verder met de kinderen: Kun je een eenhoorn in de dierenwinkel kopen? Waarom niet? Hoe weet je zeker dat een eenhoorn niet bestaat? Wat voor eigenschappen zou een eenhoorn hebben? Zou hij wel lief zijn voor kinderen? Is een eenhoorn gevaarlijk? Wat zou jij doen met een eenhoorn? Welk dier kun je eigenlijk ook niet in een dierenwinkel kopen? Waarom niet? Hoe zou je jouw eenhoorn noemen?
  • In het boek droomt Daan over een eenhoorn en wat hij daar allemaal mee wil gaan doen. Laat de kinderen hun eigen droomdier tekenen, schilderen of scheuren en plakken. Kunnen ze zichzelf erbij maken?
  • Voor de middenbouw is het interessant om de geschiedenis en de mythe van de eenhoorn te bespreken. Kijk in de Rijksstudio van het Rijksmuseum.
  • Eenhoorns zijn hip en hun afbeeldingen vind je in de meest uiteenlopende winkels. Loop eens binnen bij Xenos, Action of Flying Tiger en kijk of je iets kunt vinden waarmee je de klas kunt versieren. Laat de kinderen afbeeldingen of knuffels meenemen van eenhoorns. Vergelijk de afbeeldingen met elkaar. Waarin komen ze overeen? (Bijvoorbeeld: Ze lijken altijd op paarden.) En wat valt op? (Bijvoorbeeld: De kleur roze wordt vaak gebruikt bij eenhoorns. Waarom?) Maak er een gezellige eenhoornklas van.
  • Vertel de kinderen een leuk weetje: in Denemarken staat een troon die gemaakt is van de hoorns van eenhoorns. Nou ja, niet echt natuurlijk. Het zijn eigenlijk de tanden van een narwal, een walvissoort met een enorme, uitstekende tand. Maar daar kwamen ze pas later achter. Misschien geloofde de koning die toen op die troon zat wel dat ze van eenhoorns kwamen?

Meer leestips

Volg Juf & Meester

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
volgers

Mijn Malmberg

Gratis extra lesmateriaal voor jouw methode

Elke maand licht Onderwijs van Morgen de beste lessuggesties van Mijn Malmberg voor je uit.