Een initiatief van Malmberg

Naomi Smits

Naomi Smits

Juf Naomi Smits (39) staat stralend voor groep 8 en schrijft daar ook graag over. Ze is getrouwd met een heuse hulppiet en samen hebben ze een dochtertje: Roos (3). Ook zit ze vaak onder de glitters en is ze dol op klassepret, net(jes)werken, pubquizzen, (voor)lezen, koken, (web)shoppen, op vakantie gaan, een partijtje hockey, feestjes, James Bond en flamingo’s.
'Foute feestjes, themafeestjes, glitterfeestjes, juffenfeestjes… valt er iets te vieren, dan sta ook ík boven op een tafel.'

column

Eén groot feest

‘Zitten ze er nog aan?’ vraag ik quasi bezorgd. Sterre knikt van ja. Zojuist hebben Jade en Emma aan haar oren getrokken, want een jarige job gaat volgens het liedje nooit verloren. Daarna volgen de twee violen, een trommel en een fluit en alle buitenlandse versies van ‘Fijne verjaardag voor jou’.

Sterre is 7 jaar geworden en dat vieren we zoals altijd met toeters en bellen; er zijn felicitatiekaarten, lekkere traktaties, slingers en als kers op de (verjaardags) taart mag het feestvarken tijdens het toezingen boven op de tafel staan én een tekenfilmpje uitkiezen dat we in de pauze gaan kijken. In groep 3 maken we van jarig zijn één groot feest. Maar hoe kan het ook anders met een juf die dol is op feesten.

Foute feestjes, themafeestjes, glitterfeestjes, juffenfeestjes… valt er iets te vieren, dan sta ook ík boven op een tafel. En dus vieren we in onze klas – naast de verjaardagen, feestdagen en geboortes van broertjes/zusjes/kittens/puppy’s – ook dat de tand van Emma eruit is gegaan en dat Niene haar zwemdiploma heeft gehaald. We juichen voor Joep die niet van lezen houdt, maar toch een boek over mummies heeft uitgelezen. We highfiven met Laura die het winnende doelpunt heeft gescoord en we dansen met Lola die eindelijk haar veters kan strikken. Mijn lieve leerlingen zijn oprecht blij voor alle feestelingen en delen maar al te graag mee in de vreugde.

Dat ik soms voor de gek word gehouden als het om deze mooie mijlpalen gaat – want Lola kon haar veters toch al strikken en Niene had dat diploma al een week – mag de pret niet drukken. Blijkbaar zijn deze kinderen net als hun juf dol op fuiven en vieren.

Zelfs de lessen geef ik een feestelijk tintje, wederom tot groot genoegen van mijn 6- en 7-jarigen. Een saaie rekenopdracht? Stukjes confetti kun je ook tellen. Een woordrijtje netjes gelezen? Hoppa! Een handvol glitters door de lucht. Een nieuw project? Kleurrijke themaslingers leuken de boel én het lokaal altijd op. Uitgebreid uitpakken is niet nodig; een kleine attentie toevoegen maakt het al speciaal. Het moge duidelijk zijn: in groep 3 is het echt het hele jaar door feest. Als Sterre de klassen langsgaat om mijn collega’s te trakteren, komt de jarige Eefje uit groep 5 mijn klas in met zelfgebakken koekdrollen. Terwijl ik haar verjaardagskaart versier – uiteraard met glitters en flamingostickers – en mijn lieve leerlingen ook voor Eefje zingen, hoor ik haar feesthulpje Saar fluisteren: ‘Zie je nou wel. Het is pas feest als je hier bent geweest!’ En zo is het maar net. Hoera!

Praat mee

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

één groot feest

Meer columns

Volg Juf & Meester

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
volgers

Mijn Malmberg

Gratis extra lesmateriaal voor jouw methode