Thema jongerencultuur It’s all in the games

It’s all in the games
I

Op woensdagmiddag 21 oktober 2009 wordt tijdens het minisymposium ‘It’s all in the games’ in Eindhoven een bijzonder boek gepresenteerd: It’s all in the games: Gamen is geweldig of… gamen geeft problemen?

Verslavingsdeskundige Herm Kisjes en onderwijsjournalist Erno Mijland deden samen onderzoek naar gamende jongeren. Ze wilden zelf eens uitzoeken hoe het echt zit: is gamen verslavend, is het slecht voor jongeren? Of zijn games de ultieme leermiddelen en een ideale vorm van ontspanning?

 

Het onderzoek is uitgevoerd in interactie met gamers zelf en dat is uniek. Via de E-sportbond kwamen de auteurs in contact met gamers. Middels enquêtes op o.a. gamer.nl verzamelden ze veel gegevens van gamers maar ook van ouders en deskundigen. De gamers vinden het fijn dat zij in een onderzoek nu zelf aan het woord komen, er wordt veel geschreven en gesproken over gamen en gamers in onderzoeken, maar zelden door gamers zelf. Andersom zijn de onderzoekers heel blij met medewerking van de E-sportbond en de gamers.

In It’s all in the games verwerkten Kisjes en Mijland hun bevindingen. Ze belichten het gamen van twee kanten. In ‘Gamen is geweldig’ vertellen ze over de voordelen van gamen, in ‘Gamen geeft problemen’ gaan ze in op de nadelen en risico’s van gamen. Doel van dit boek is om ouders, leraren, hulpverleners houvast te bieden bij het begeleiden van jonge gamers in de leeftijd van 8 tot 25 jaar. Dat doen ze door objectieve informatie te geven, adviezen en door de lezer kennis te laten maken met de wereld van het gamen en de beleving van gamers. Het boek helpt jongeren en begeleiders in het streven naar gezond gamen.

 

Er is een mooie site gewijd aan onderzoek en boek. Aldaar eveneens het programma van het symposium en veel links naar sites met informatie over gamen en hoe je daar gezond mee omgaat.

 

Tijdens het symposium gaan deskundige sprekers in op de risico’s en de de mogelijkheden van het gamen. En op de vraag wat je als begeleider en opvoeder kunt doen om jongeren zodanig te begeleiden dat ze op een goede manier met gamen omgaan. Het symposium is bedoeld voor (professionele) opvoeders, hulpverleners en docenten/begeleiders die in aanraking komen met gamende jongeren en die zich willen verdiepen in de mogelijkheden om deze jongeren beter te begeleiden.

 

Datum en tijd: 21 oktober 2009 van 13.30 – 16.30

Plaats: Fontys Hogescholen Verpleegkunde in Eindhoven
De kosten voor deelname bedragen € 45,00 inclusief het boek.

 

Aanmelden kan digitaal tot 19 oktober.

 

 

2 REACTIES

  1. N.a.v. dit minisymposium is mijn reactie zeer positief. Het was zeer interessant, vooral omdat “gamen” vanuit diverse hoeken belicht werd. Ook het boek is op een leuke en duidelijke manier gepresenteerd. Er was ruimte om vragen te stellen en na afloop van het symposium tijd om met verschillende mensen die aanwezig waren over dit onderwerp te praten. Persoonlijk heb ik als ouder hieraan veel gehad om een duidelijk beeld te krijgen wat gamen zo aantrekkelijk maakt voor jongeren (en ook ouderen), maar ook wat de gevaren zijn. Het boek is zeker aan te bevelen voor ouders, jongeren zelf, hulpverleners en iedereen die ook maar iets te maken krijgt/heeft met dit nieuwe fenomeen binnen de verslavingszorg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf hier je reactie
Vul hier je naam in

Meer van deze auteur

Gerelateerd

Advertisment

Meest gelezen

Top 5 online toets- en quiztools

Wil je de les meer pit geven? Of misschien extra oefeningen bieden? Met digitale toets- en quiztools kan het allemaal. Er zijn er alleen zoveel...

8x creatieve tips om tafeltjes oefenen

1 x 8= 8, 2 x 8 = 16, 3 x 8 = 24 en ga zo maar verder. Het eindeloos oefenen van tafeltjes...

5x leuke taalspelletjes

Actief en spelenderwijs met taal bezig zijn draagt bij aan de motivatie van leerlingen om te leren. Het loont dan ook om naast de...