Home » iPad of iBad?

iPad of iBad?

 

Waarschijnlijk zijn de meesten van jullie al op de hoogte van de nieuwste Apple-gadget, maar voor diegenen die dat niet zijn, Apple heeft op woensdag 28 januari een nieuw mediatablet gelanceerd: de iPad. Biedt deze nieuwe tablet mogelijkheden voor het onderwijs?

 

De iPad kan onder meer worden gebruikt om te e-mailen, documenten te bewerken, muziek te luisteren, te surfen op internet, video’s te bekijken en spelletjes te doen. Ook kan de iPad gebruikt worden voor het lezen van e-boeken. Onder de noemer ‘iBooks’ kun je digitale boeken downloaden uit de iBookstore. Apple heeft daarvoor contracten afgesloten met vijf grote Amerikaanse uitgeefconcerns. Voor de verbinding met internet zijn een aantal modellen uitgerust met een mobiele dataverbinding. Andere toestellen kunnen alleen via wifi-netwerken online komen. Het goedkoopste model gaat in Amerika 499 dollar kosten en is over twee maanden wereldwijd te koop. De Nederlandse prijzen voor de iPads zijn nog niet bekend.

Op internet ben ik eens gaan zoeken naar informatie over deze nieuwe gadget en tot mijn verbazing kwam ik veel negatieve reacties tegen. Veel mensen zijn teleurgesteld dat het apparaat maar één applicatie tegelijk kan draaien. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld niet tegelijkertijd surfen op internet en luisteren naar muziek. Op Twitter maakten veel gebruikers humoristische opmerkingen over de naam iPad. Het woord ‘pad’ wordt in het Engels namelijk wel gebruikt als synoniem voor maandverband.

 

Ook laten veel twitteraars weten teleurgesteld te zijn dat de iPad geen Flash ondersteunt. Uit onderzoek onder een half miljoen twitteraars blijkt dat iets minder dan de helft van de twitteraars (48 procent) enthousiast is over de iPad en 29 procent geeft zelfs aan er een te willen kopen. De negatieve reacties overheersen echter (52 procent), waarbij ‘niet onder de indruk’ en ’stomme naam’ de meest genoemde redenen zijn. Ook is het niet mogelijk om software op het apparaat te installeren die niet uit Apples softwarewinkel afkomstig is. En tot slot is er de teleurstelling bij veel mensen dat je niet kunt bellen met de iPad en dat een camera ontbreekt.

Dit belooft misschien niet veel goeds, maar hoe zit het eigenlijk met de potentie van de iPad voor gebruik in het onderwijs?

 

Allereerst eens kijkend naar de prijs. De goedkoopste versie met alleen wifi kost 499 dollar. De prijs van de iPad en de laptops uit het wat hogere segment lopen niet meer zo erg uiteen en daarmee is de overweging om vanwege de hoge kosten niet voor een Apple-oplossing te kiezen een heel eind van de baan. Het bedrag van de goedkoopste variant zal waarschijnlijk voor veel leerlingen wel te hoog zijn. En de maandelijkse kosten voor het internetabonnement komen nog eens boven op de aankoopprijs. Dit neemt niet weg dat je met een wifi-zone op school al een heel eind komt. Aan de andere kant is de iPad vanwege een beperktere uitrusting geen volwaardige vervanger van een laptop.

 

Vervolgens kijkend naar draagbaarheid. De iPad weegt bijna 7 ons (ter vergelijking, de witte MacBook weegt 2,3 kg) en is met zijn geringe gewicht en vorm goed draagbaar. Het apparaat weegt bijna minder dan een schoolboek. Ook het feit dat de iPad met een muis en een toetsenbord ineens een kleine desktop computer wordt, maakt het aantrekkelijk. Elk lokaal kan zo met een paar handelingen in een computerlokaal worden omgebouwd.

Concluderend kan ik zeggen dat de meningen nog flink verdeeld zijn over de iPad, maar dat er potentie in zit. Er zijn eerst alleen nog een groot aantal beperkingen die verholpen moeten worden voordat het product iets toe kan voegen in het onderwijs.

Wat denkt u? Vindt u dat uw school in de toekomst de iPad moet gebruiken?

Laatste onderwijsnieuws

Een lachend meisje met een bloem in haar haar

Lied van de maand: Het wordt weer lente

Een stoer rocknummer over de lente! Hieronder vind je een ingezongen lied, een karaokeversie en tips die je kunt gebruiken in je les.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.