Home » Hyves nog steeds populair

Hyves nog steeds populair

Een jaar geleden schreven we al over Hyves en dat de rage nog niet voorbij was. Toen zaten er van de 13- tot 19-jarigen maar liefst 70,3% op Hyves en bleek dat van de 13- en 14-jarigen de helft minder dan 30 vrienden had. Hoe zou het er nu voor staan?

Hoeveel kinderen zitten er precies op Hyves? En hoe lang en wat doen ze daar precies? Hoeveel vrienden hebben kinderen tegenwoordig op Hyves? Zijn er dingen die kinderen vervelend vinden aan Hyves en kunnen ze nog wel zonder? Eén op de drie kan dat in ieder geval niet en zegt Hyves verslavend te vinden. Dat en meer blijkt uit een Jeugdpeil onder meer dan 2500 kinderen van 9 tot en met 13 jaar.

De meeste kinderen zitten op Hyves. 80 Procent van de kinderen heeft een profiel. Dat zijn dus vier van de vijf kinderen. Degenen die geen Hyvesprofiel hebben, hebben dat meestal niet omdat ze het gewoon niet boeiend vinden. Een kleine groep mag het niet van zijn of haar ouders. De meeste kinderen hebben 10 tot 50 Hyvesvrienden (20%), 50 tot 100 (23%) of 100 tot 150 (22%); 9% zegt meer dan 300 vrienden binnen het netwerk te hebben.

Hier zijn nog een aantal opvallende bevindingen:

  • Van de jonge Hyvers heeft 36% een pagina die voor iedereen zichtbaar is. De rest heeft zijn of haar pagina alleen zichtbaar gemaakt voor vrienden.
  • Van de ondervraagden heeft 37% met zijn of haar ouders afspraken gemaakt over hoe ze met Hyves om moeten gaan. Bijvoorbeeld dat ze geen vreemden toelaten (81%) en over wat er wel en niet op de pagina mag staan (63%).
  • Bij 58% kijkt de ouders wel eens mee. De meeste kinderen (67%) vinden dat prima
  • Een meerderheid van 59% vindt het belangrijk om veel vrienden op Hyves te hebben.
  • Iets meer dan de helft (55%) zegt alleen maar echte vrienden toe te laten.
  • Slechts 6% wordt wel eens gepest via Hyves.
  • Kinderen gebruiken Hyves voornamelijk om afspraken te maken (39%) en om te chatten over school (26%).
  • De meeste respondentjes storen zich aan kettingbrieven en aan reclame op Hyves. Veel kinderen vinden het vervelend dat je via Hyves op sites over seks en daten terecht kan komen. Bijna de helft (45%) vindt dat Hyves reclame moet verwijderen.

Wat valt u nu het meeste op in het verschil in cijfers i.v.m. vorig jaar? Mij valt allereerst op dat het onderzoek gericht is op een nóg jongere leeftijdscategorie. Was de jongste in 2008 13, in 2009 is de jongste 9 jaar. En naast dat 80% van de kinderen een profiel heeft, zegt ook nog eens meer dan de helft dat ze méér dan 100 vrienden hebben. In 2008 zei meer dan de helft van de 13- en 14-jarigen dat ze er minder dan 30 hadden.

In mijn optiek is het dus inderdaad zo dat de rage nog niet voorbij is. Ik denk dat Hyves tegenwoordig een volwassen platform is waarmee ouders, begeleiders en docenten rekening moeten houden. Dit brengt me meteen naar mijn volgende vraag (dit naar aanleiding van een reactie een jaar geleden waarin Mevr. Havermans laat weten dat ze regelmatig benaderd wordt door leerlingen om lid te worden van een Hyve en dat ze dat vervolgens niet doet omdat ze vind dat er een grens moet zijn tussen professioneel en informeel contact): Kunnen leerlingen en docenten deel uitmaken van dezelfde Hyve?

Deze stelling kunt u terugvinden op de site. Ik wil u dan ook graag uitnodigen om te komen stemmen.

1 reactie op “Hyves nog steeds populair”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste onderwijsnieuws

Lucelle en Robert, ode aan de docent

Ode aan … Lucelle Comvalius

Robbert brengt een ode aan Lucelle Comvalius. Zij is 26 jaar docent, ambassadeur bij Leraar24.nl en bestuurslid bij de educatieve stichtingen Bekijk ‘t en Petje af.

Bekijk
Kinderen die tijdens een energizer elkaar vasthouden

Energizers: samenwerken 

Zijn de kinderen in je groep een beetje op elkaar ingespeeld? Gebruik deze energizers om samenwerking tussen de lessen door te oefenen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.