Het paradigma verandert

5

Waarschijnlijk kent u hem al. En zo niet, ga zo snel mogelijk naar zijn website, zijn twitter-, of facebookpagina of google zijn naam om erachter te komen hoe het onderwijs er in de toekomst uit zal zien: Sir Ken Robinson.

Een internationaal erkend leider in de ontwikkeling van menselijk potentieel en creativiteit. Hij adviseerde al vele overheden, multinationals, ideële organisaties en onderwijsinstellingen over het nut van creativiteit voor vooruitgang.

Robinson ziet dat de wereld snel verandert. Ook de educatieve wereld. Het gedrag van de leerlingen en de technologie voeden die veranderingen. Veranderingen waarmee we zullen moeten ‘dealen’. Sterker nog, alleen wie zich aanpast zal overleven:

It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent, but rather the one most adaptable to change.’
(Charles Darwin)

Twee weken geleden is Sir Ken Robinson’s speech van begin van dit jaar door de RSA Animate omgezet in een prachtige film: “Changing Education Paradigms”. Een film over rijk en arm, academisch versus niet-academisch, chaos tegenover creativiteit. En over de invloed van de industriële productieprocessen op het onderwijs.

Een film die iedereen zou moeten zien.

5 REACTIES

  1. Dit citaat behoort zeker niet tot de ‘misquotes’, die zijn er namelijk ook, maar tot de parafraseringen naar werk van Darwin. Megginson was een heel goede docent en auteur van studieboeken en hij had de gave van het woord. Waar Darwin vele lange zinnen voor nodig had vatte Megginson samen in die ene prachtige zin. Darwin zou er vast jaloers op geweest zijn.

  2. O ja, en ‘adaptable to change’ is natuurlijk niet zomaar te vertalen met ‘plooibaar’. Was het onderwijs maar véél meer ‘adaptable to change’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here