PO, VO en MBO First Lady Jill Biden: bondgenoot van het onderwijs

First Lady Jill Biden: bondgenoot van het onderwijs
F

Jill Biden is vanaf januari 2021 de nieuwe First Lady van Amerika. Naar alle waarschijnlijkheid zal ze ook een presidentiële echtgenote zijn die haar fulltime baan – als lerares Engels – zal behouden, in plaats van zich volledig te wijden aan het leven in het Witte Huis. En dat is niet voor niets, want het onderwijs staat bij deze 69-jarige professor op een onbetwiste eerste plaats.

Jill Jacobs werd geboren in 1951 in New Jersey en groeide op als oudste van vijf zussen. Ze studeerde een jaar aan de Widener University en stapte later over naar de University of Delaware. In 1975 leerde ze Joe Biden kennen. Hij was op dat moment senator voor de staat Delaware, weduwnaar en vader van twee zoons. Ze trouwden in 1977 en kregen samen nog een dochter.

Doctoraat Engels

Dat ze ambitieus is, blijkt wel uit haar prestaties: in 1987 behaalde ze een MA in Engels en tien jaar later kreeg ze een doctoraat aan de Universiteit van Delaware. Ze gaf les op verschillende scholen, zowel aan een ‘community college’ als aan een ‘public high school’. Tijdens het vicepresidentschap van haar man doceerde ze Engels aan het Northern Virginia Community College. Naast onderwijs in het algemeen, stonden ook het helpen van families van militairen en veteranen op haar lijst, alsook het creëren van bewustwording over (het voorkomen van) borstkanker.

‘Het is wie ik ben’

Inmiddels moeder, oma en al meer dan 30 jaar onderwijzeres, zet ze zich nog altijd in voor samenwerking tussen onderwijs en het bedrijfsleven. Haar toewijding voor het vak blijkt dan ook uit een tweet die ze plaatste in augustus van dit jaar: ‘Lesgeven is niet iets wat ik doe, het is wie ik ben.’ Met name community colleges draagt ze een warm hart toe. Ze noemt deze dan ook vaak ‘het best bewaarde geheim van Amerika’.

Community college

Een community college kun je vergelijken met een openbare school voor middelbaar beroepsonderwijs. Deze vorm van onderwijs in Amerika maakt het mogelijk dat iedereen een kans krijgt om te studeren. Zo is er in bijna elke stad een community college, zodat je niet ver hoeft te reizen en naast de studie een parttime of zelfs fulltime baan kunt behouden. Dit maakt dat veel ouders en oudere studenten, die alsnog hun diploma willen halen, zich inschrijven. Daarnaast is het lesgeld aanzienlijk lager en is het onderwijsaanbod zeer breed.

Onderwijs op de kaart

Het voornemen van professor Biden om te blijven lesgeven en het feit dat ze onderwijs in het algemeen op de belangrijkste agenda van het land kan zetten, zal waarschijnlijk goed uitpakken voor de scholen in Amerika. Er is straks iemand in het Witte Huis die de problemen van leraren kent en die hun passie begrijpt. Schoolleiders van de community colleges hebben er nu al alle vertrouwen in dat Jill Biden een overtuigende bondgenoot zal zijn om het onderwijs goed op de kaart te zetten.

Denk jij dat een First Lady invloed zal hebben op onderwijs in het algemeen? Laat het ons weten in de comments!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf hier je reactie
Vul hier je naam in

Meer van deze auteur

Gerelateerd

Advertisment

Meest gelezen

Top 5 online toets- en quiztools

Wil je de les meer pit geven? Of misschien extra oefeningen bieden? Met digitale toets- en quiztools kan het allemaal. Er zijn er alleen zoveel...

11 gewoontes van succesvolle leraren

Wat is het geheim van een succesvolle leraar en hoe word je er zelf een? Met deze 11 gewoontes kom je volgens leerkracht Carrie...

8x creatieve tips om tafeltjes oefenen

1 x 8= 8, 2 x 8 = 16, 3 x 8 = 24 en ga zo maar verder. Het eindeloos oefenen van tafeltjes...