Home » Eindexamenhulp: de populairste YouTube-docenten

Eindexamenhulp: de populairste YouTube-docenten


Over een maand gaan de eindexamens voor het voortgezet onderwijs weer van start. Veel leerlingen zijn dan ook al druk in de weer met de voorbereidingen. Onder meer met behulp van YouTube-video’s, waarin docenten de eindexamenstof nog eens haarfijn uitleggen. In dit artikel een kleine greep uit de flinke groep populaire Nederlandse YouTube-docenten. Welke docent raadt u uw leerlingen aan? Of heeft u zelf een YouTube-kanaal?

Geschiedenis: Joost van Oort (Sint-Joriscollege, Eindhoven)
Hij was al populair, maar na zijn optreden bij De Wereld Draait Door loopt het – met gemiddeld zo’n 200.000 views per video – storm op JORT Geschiedenis: de YouTube-pagina van Joost van Oort. Deze geschiedenisdocent uit Eindhoven weet als geen ander hoe je duidelijke, overzichtelijke én niet te vergeten leuke uitlegvideo’s moet maken. Onder zijn populairste video’s staan dan ook veel filmpjes die ingaan op eindexamenstof met betrekking tot de Verenigde Staten en hun federale overheid; denk aan onderwerpen als staatsinrichting, politiek & religie en industrialisatie.

Economie: Frank Bosma (Alberdingk Thijm College, Hilversum)
In de herfst van 2013 begint Frank Bosma met de Economie Academy: het YouTube-kanaal bomvol economie-uitleg. Vooral in de examenperioden vinden leerlingen hun weg naar het kanaal van de economiedocent uit Hilversum. Bosma: “Er bleek ontzettend veel belangstelling voor te zijn. Van mijn eigen leerlingen maar vooral ook van buiten de school.” Op een enkeling na wordt er positief gereageerd op de video’s. Enigszins puberale kreten als ‘Frankie bedankt!’ en ‘Jij krijgt in één filmpje meer voor elkaar dan mijn leraar in een hele periode’ sieren de comments-sectie onder de video’s. “Dat geeft me ontzettend veel energie om door te gaan.” De best bekeken filmpjes gaan over moeilijke onderwerpen als maximale winst en de Lorenzcurve. “Die zijn al meer dan 15.000 keer per filmpje bekeken.” Bosma verzorgt ook online én offline eindexamentraining.

Aardrijkskunde: ‘Juf Kok’ (Luzac Lyceum, Eindhoven)
‘Juf Kok’ is docent Aardrijkskunde en Maatschappijleer op het Luzac Lyceum in Eindhoven. Op haar YouTube-kanaal vind je verschillende video’s en playlists met uitleg voor de havo- en vwo-eindexamens. Mevrouw Kok behandelt twee van de vier domeinen die bij de eindexamens aan bod komen, namelijk: ‘aarde’ en ‘wereld’. De filmpjes bevatten de volledige havo-stof; vwo-leerlingen kunnen de video’s als basis gebruiken. Via Quizlet is het ook mogelijk om begrippen te oefenen en op haar website vind je meer informatie over de eindexamens.

Wiskunde: Sebastian Benders (Het Nieuwe Eemland, Amersfoort)
Voor wat betreft examentraining-video’s komt wiskundedocent Sebastian Benders pas net om de hoek kijken. Zijn video’s staan namelijk nog geen maand online. Toch kan hij voor veel vmbo-leerlingen, bij de voorbereidingen op het wiskunde-examen, van onschatbare waarde zijn. Benders loopt namelijk stap voor stap het eindexamen van vorig jaar met je door. Daarbij neemt hij ruim de tijd voor iedere vraag. Het gehele examen is dan ook opgedeeld in zeven video’s. Naast deze eindexamentraining maakt Benders ook video’s die bij de lesstof horen en kun je op zijn kanaal een videoworkshop over de grafische rekenmachine volgen.

Welke YouTube-docent raadt u uw leerlingen aan? Of heeft u zelf een YouTube-kanaal dat u graag op dit platform wilt delen? Deel uw tips en aanbevelingen in een reactie via onderstaand reactieformulier.

Lees ook:

11 reacties op “Eindexamenhulp: de populairste YouTube-docenten”

 1. ik heb zelf een site opgezet over (studie)succes. Dat gaat dus niet specifiek over inhoud, maar wel over hoe je je studie of middelbare schoolwerk kunt structureren met behulp van Getting Things Done.
  De bedoeling is dat er meer onderwerpen en filmpjes komen tzt. Voor nu staat er een mooie basis over Getting Things Done.
  URL: http://www.succesmetruud.nl

 2. Martin Ringenaldus

  Op YouTube heb ik een eigen videokanaal met daarop filmpjes met tips voor het eindexamen Duits (VMBO GL/TL), tip voor kijk- en luistervaardigheid en daarnaast uitlegvideo’s bij alle grammaticale onderwerpen die in de onderbouw (en deels in de bovenbouw) aan de orde komen. Via mijn site http://www.bijlesduits.org zijn alle filmpjes te benaderen. Vlak voor de zomervakantie komt er een grote update van deze site zodat er bij elke uitlegvideo ook meerdere oefeningen worden aangeboden (waarbij de docent kan meekijken met wat de leerlingen aan antwoorden invullen). Misschien is het iets.

 3. Thep Wismans

  Via en van Tjeu Seeverens:
  Dankzij grote inzet van Egid van Houtem hebben we als TalentenAcademie van SVO|PL precies op tijd een gratis, interactieve site van en voor eindexamenleerlingen kunnen maken. Zeg het voort: http://eindexamendoen.nl

 4. René Rouschop

  Mijn leerlingen laat ik voor scheikunde en natuurkunde in leerjaar 4 van het VMBO -TL op YouTube de filmpjes van Tim van Waardenburg bekijken.
  Voor Wiskunde Sebastian Benders, maar ook de WiskundeAcademie.
  In leerjaar 2 en 3 de filmpjes van Nick Gerdes. Op onze DLO maak ik veel gebruik van het door hun gemaakte materiaal.

 5. René Rouschop

  Mijn leerlingen laat ik voor scheikunde en natuurkunde in leerjaar 4 van het VMBO -TL op YouTube de filmpjes van Tim van Waardenburg bekijken.
  Voor Wiskunde Sebastian Benders, maar ook de WiskundeAcademie.
  In leerjaar 2 en 3 de filmpjes van Nick Gerdes. Op onze DLO maak ik veel gebruik van het door hun gemaakte materiaal.

 6. René Rouschop

  Mijn leerlingen laat ik voor scheikunde en natuurkunde in leerjaar 4 van het VMBO -TL op YouTube de filmpjes van Tim van Waardenburg bekijken.
  Voor Wiskunde Sebastian Benders, maar ook de WiskundeAcademie.
  In leerjaar 2 en 3 de filmpjes van Nick Gerdes. Op onze DLO maak ik veel gebruik van het door hun gemaakte materiaal.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste onderwijsnieuws

Studenten achter een laptop

Passende kerndoelen voor álle leerlingen

Onderwijs moet toegankelijk én inhoudelijk relevant zijn voor álle leerlingen, met passende kerndoelen en inhouden. Zo zetten de betrokkenen zich hiervoor in.

Bekijk
Beeld uit de vlog Latino King van Steven Stavast

Boek voor Nederlands: Latino King

Castel heeft geen zin in school. Hij laat zich verleiden drugs te smokkelen vanuit de Dominicaanse Republiek, en dat loopt helemaal verkeerd af.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.