Thema trends Eenzaam op internet

Eenzaam op internet
E

Jongeren zitten gemiddeld 2,8 uur per dag aan de computer, waarvan 2,3 uur op MSN. Hoewel ze op die manier allerlei contacten onderhouden, voelt 10 procent van de MSN’ers zich eenzaam. Van de jonge meisjes op het VMBO is dat zelfs 20 procent. Bovendien zijn jongeren vaker eenzaam als ze langer op MSN zitten. Omgekeerd geldt ook dat juist jongeren die zich eenzaam voelen, meer gaan MSN’en. Het chatten helpt de eenzaamheid dus niet verminderen, zo concludeerden onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen vorige week.

Dat het niet zo zwart-wit is, blijkt echter uit een documentaire die deze winter werd uitgezonden: emoticons. Deze aangrijpende documentaire (hier online te bekijken) vertelt juist het verhaal van een zestal eenzame meisjes die weliswaar steeds vaker op internet te vinden waren, maar daar juist steun en troost vonden. Documentairemaakster Heddy Honigmann vertelt op planet.nl: ‘De virtuele wereld is voor veel jonge mensen een uitkomst. Ik weet bijna zeker dat als zij geen uitweg op internet vonden, zij eerder zelfmoord zouden plegen, aan de drugs zouden gaan of bij psychiaters terecht zouden komen.’

In de documentaire vertelt bijvoorbeeld de veertienjarige Saskia dat zij gepest wordt op school en daarom urenlang online videogames speelt. Die geven haar rust. Volgens Heddy Honigman is het internet voor Saskia de enige plek waar ze vrij is. Een ander voorbeeld uit de documentaire is Sanne van 16. Zij heeft een borderlinerstoornis en verwerkt haar eenzaamheid met gedichten op internet. Ze put troost uit de reacties die ze hierop krijgt van anderen. Op deze manier heeft zij zelfs haar vriendje leren kennen.

Uit het onderzoek van de Radbout Universiteit blijkt inderdaad dat jongeren via MSN beter over hun gevoelens durven te praten. Ook andere jongeren versieren en nieuwe mensen leren kennen, gaat makkelijker. Aan de andere kant wordt er ook meer en sneller gescholden en lopen ze de kans bedreigd of gepest te worden.

Dat MSN’en zowel een zegen als een vloek is, lijkt daarom wél een terechte conclusie van de onderzoekers.

7 REACTIES

  1. Jullie hebben natuurlijk helemaal gelijk! De volgende keren zal ik het nog maar een keer extra moeten nalezen, want dat kan natuurlijk niet op een onderwijsblog..

  2. Beste Suzanne Kats,

    Als je werkelijk een goede analyse wil van het medium internet en dat in combinatie met onderwijs dan moet je het volgende boekwerk lezen: Hubert L. Dreyfus, Internet (Londen, routledge, 2002), ISBN 9 780415 277518. Voor drie euro bij ‘de Slegte’ en nog steeds zeer actueel (en dat zal het over honderd jaar nog steeds zijn). Deze filosoof komt met een haarscherpe analyse van de gevolgen van internet op ons onderwijzen en leven in het algemeen. Hij behandeld bijvoorbeeld in detail teleleren (zoals de foto rechts laat zien). Zijn conclusies staan behoorlijk haaks op die van mensen met utopische toekomstbeelden over de rol van internet in ons onderwijs (en maatschappelijk leven). De gevolgen die hij in 2002 schets zie ik nu al gebeuren. Eenzaamheid is er eentje van.

  3. Na het zien van de documentaire begrijp ik de conclusie “Dat het niet zo zwart-wit is” niet. Je ziet de eenzaamheid versterkt worden. Het probleem van de personen moet in de echte wereld opgelost worden. Het goed kunnen functioneren in de virtuele wereld staat hier haaks op het functioneren in het echte leven. Nu zijn ze nog jong en zal dit tijdelijk een oplossing lijken. Maar m.i. raken ze steeds verder in de problemen en is er uiteindelijk nog minder uitzicht op een oplossing dan wanneer ze VANDAAG de oplossing in de echte wereld zullen zoeken/vinden/ontvangen. Ik bedoel dit niet als een verwijt naar de personen. Ik voel met de problematiek mee en juist daarom vind ik dat ze er recht op hebben om vanuit de echte wereld geholpen te worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf hier je reactie
Vul hier je naam in

Meer van deze auteur

Gerelateerd

Advertisment

Meest gelezen

Top 5 online toets- en quiztools

Wil je de les meer pit geven? Of misschien extra oefeningen bieden? Met digitale toets- en quiztools kan het allemaal. Er zijn er alleen zoveel...

8x creatieve tips om tafeltjes oefenen

1 x 8= 8, 2 x 8 = 16, 3 x 8 = 24 en ga zo maar verder. Het eindeloos oefenen van tafeltjes...

6x samenwerken op afstand met digitale tools

Door het coronavirus zijn alle scholen in Nederland dicht. Niet alleen leerlingen moeten op afstand leren, ook de samenwerking tussen leraren verloopt vooral vanuit...