Thema social media in het onderwijs Door internet socialer?

Door internet socialer?
D

Opvallend is dat men in de publieke opinie vaak denkt dat technologische ontwikkelingen de samenleving individueler maken, maar een onderzoek vond geen significante verandering in de afgelopen 25 jaar.

Uit onderzoek van Pew Research Center blijkt dat mensen die gebruik maken van mobiele telefoons, online foto’s uitwisselen of instant messaging gebruiken, een persoonlijker en levendiger sociaal netwerk hebben. Veel online gamen of tijd op sociale netwerken doorbrengen is dus erg sociaal. Het onderzoek is via een telefonisch interview en een vragenlijst uitgevoerd onder ruim 2500 mensen van 18 jaar en ouder uit de Verenigde Staten.

Een aantal resultaten:
·         Wanneer mensen vaker meedoen met online activiteiten, worden de discussienetwerken groter en meer divers. Deze netwerken zijn belangrijk voor onderlinge relaties.
·         Sociale netwerken bieden een platform voor discussie tussen verschillende etnische groepen.
·         Leden van Facebook of Hyves hebben niet alleen online meer contacten, maar ook in het persoonlijke leven.
·         Mensen die meer gebruik maken van internet en hun mobiele telefoon, doen vaker mee aan lokale activiteiten, bezoeken vaker een horecagelegenheid of een park en zijn vaker actief als vrijwilliger.
·         Face-to-face contact blijft de beste en fijnste manier om contact te hebben met familie en vrienden.
·         Afstand maakt niet uit. Mensen gebruiken internet evenveel om in contact te komen met mensen die dichtbij wonen als mensen die verder weg wonen.
·         Dertig procent van de jongeren tussen de 18 en 22 jaar gebruikt sociale netwerken om contact te houden met 90% van hun vrienden.

Mensen hebben gemiddeld…
… 210 dagen face-to-face contact met hun familie en vrienden.
… 195 dagen contact via mobiele telefoon.
… 125 dagen contact via de gewone vaste telefoonlijn en via sms.
… 72 dagen contact via e-mail.
… 55 dagen contact via instant messaging.
… 39 dagen contact via sociale netwerksites.
… en 8 dagen contact via brieven of kaarten. Deze vormen van communicatie worden vaker toegepast bij mensen die verder weg wonen.

Omdat vooral jongeren veel gebruik maken van internet, en internetgebruik ook aldoor stijgt, is dit een interessant rapport om meer te lezen over fervente internetgebruikers:

Download: Social Isolation and New Technology (PDF)

© 2009 YOUNGWORKS TRENDPORT – ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf hier je reactie
Vul hier je naam in

Meer van deze auteur

Gerelateerd

Advertisment

Meest gelezen

8x creatieve tips om tafeltjes oefenen

1 x 8= 8, 2 x 8 = 16, 3 x 8 = 24 en ga zo maar verder. Het eindeloos oefenen van tafeltjes...

Top 5 online toets- en quiztools

Wil je de les meer pit geven? Of misschien extra oefeningen bieden? Met digitale toets- en quiztools kan het allemaal. Er zijn er alleen zoveel...

Corona covid-19-pandemie: TED-Ed@Home

Het onderwijs laat momenteel zien veerkrachtiger dan ooit te zijn, waarvoor hulde. Om de miljoenen leerlingen, ouders en leraren die door de Covid-19-pandemie zijn...