Lesideeen Docent van Morgen Award 2008: naamvallen worden visueel

Docent van Morgen Award 2008: naamvallen worden visueel
D

Sinds de start in maart 2008 van Onderwijsvanmorgen.nl zijn er twaalf lesideeën geplaatst. Van kunst en mobieltjes, zelf een luchtballon maken, lessen in geluk, tot bijles van een digitale docent. De lesideeën zijn een zeer goed bekeken onderdeel van Onderwijsvanmorgen.nl.
Het lesidee met de hoogste beoordeling in 2008, en dus winnaar van de Docent van Morgen Award 2008, is Naamvallen leren op YouTube van Hans Pieterson, docent Duits en economie op het Stanislas College in Delft.

Pieterson legt de theorie rond naamvallen uit in YouTube-filmpjes. Zo wordt de ingewikkelde lesstof begrijpelijk én aantrekkelijk voor leerlingen. De YouTube filmpjes zijn een mooi voorbeeld van hoe je lesstof kunt combineren met moderne media. “Ik ben enorm trots dat mijn naam gelinkt wordt aan een term als ‘docent van morgen’”, aldus Hans Pieterson. “Zeker omdat ik nog altijd zoekende ben. Ik geloof er helemaal in dat lesgeven en omgaan met leerlingen niet meer kan zoals in mijn schooltijd (tachtiger jaren). Hoe het dan wel moet weet ik nog altijd niet. Ik zoek heel erg naar de juiste vorm en zie in positieve reacties op mijn YouTube filmpjes, en nu ook in deze award, een bevestiging dat ik op de goede weg ben. Ik zie me nog niet als een ‘docent van morgen’, maar blijf wel zoeken, proberen en nadenken. Ik ben ook blij dat ik op mijn school, het Stanislas College locatie Reinier de Graafpad in Delft, ruimte krijg om dit soort dingen te proberen. Op onze school houden we het onderwijs zoals het is in stand, maar tegelijkertijd zijn er dus mogelijkheden voor bijvoorbeeld YouTube lessen.”

Het lesidee is begonnen als een proef met drie filmpjes over naamvallen. “De reacties zijn zo leuk, dat ik er wel meer wil maken. Voor Duits, maar ook voor economie.” Pieterson heeft nog veel meer ideeën: “Ik kijk ook wat er nog voor nieuws mogelijk is, en denk bijvoorbeeld aan podcasting of aan meerdere klassen tegelijk lesgeven live via een webcam. In maart mag ik twee keer een workshop aan docenten geven over lesgeven met YouTube. Behalve de filmpjes die ik zelf maak wil ik ook laten zien hoe leerlingen in een les van anderhalf uur zelf een filmpje kunnen maken bij een bestaand liedje. Dit stimuleert de creativiteit van leerlingen, maar ook heel duidelijk hun taalontwikkeling.”

Ook voor 2009 is Onderwijsvanmorgen.nl weer op zoek naar innovatieve en praktische lesideeën. Maakt u bijvoorbeeld op een leuke manier gebruik van mobiele telefoons in uw les, laat u uw leerlingen zelf op een innovatieve manier op onderzoek uitgaan of ziet uw klaslokaal eruit als het lokaal van de toekomst? Onderwijsvanmorgen.nl biedt u de mogelijkheid om aan uw collega’s laten zien hoe u nu of in de toekomst les geeft. Het mag nog ‘slechts’ een idee zijn, maar het mag ook al door u in de praktijk gebracht zijn.
Door uw lesidee in te sturen, dingt u mee naar de Docent van Morgen Award 2009.

 

 

6 REACTIES

  1. Hans Pieterson is op dit moment te horen op 3FM waar hij geïnterviewd wordt over zijn filmpjes en de Award. Op de site van NOS Headlines wordt er aandacht aan besteed en kun je je mening geven over de stelling: ‘Vind jij het een goed idee als alle lessen voortaan via YouTube worden gegeven?’ Ben benieuwd of er iemand te vinden is die dat een serieus idee vindt… ‘http://headlines.nos.nl/forum.php/list_messages/13899

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf hier je reactie
Vul hier je naam in

Meer van deze auteur

Gerelateerd

Advertisment

Meest gelezen

Top 5 online toets- en quiztools

Wil je de les meer pit geven? Of misschien extra oefeningen bieden? Met digitale toets- en quiztools kan het allemaal. Er zijn er alleen zoveel...

8x creatieve tips om tafeltjes oefenen

1 x 8= 8, 2 x 8 = 16, 3 x 8 = 24 en ga zo maar verder. Het eindeloos oefenen van tafeltjes...

6x samenwerken op afstand met digitale tools

Door het coronavirus zijn alle scholen in Nederland dicht. Niet alleen leerlingen moeten op afstand leren, ook de samenwerking tussen leraren verloopt vooral vanuit...