Home » Digitalisering in de bètapraktijk

Digitalisering in de bètapraktijk

Het onderwijs digitaliseert in een rap tempo. Steeds meer scholen experimenten én werken met de zogenaamde laptop- of tabletklassen. Geen gesjouw meer met boeken en zware tassen, maar alles altijd toegankelijk waar en wanneer je maar wil. Maar hoe pakken we in deze tijd van digitalisering de practicumlessen aan?

Inherent aan de digitalisering van middelbare scholen, is het groeiend aantal verzoeken voor digitaal lesmateriaal. Vaak gaat het om de digitale variant van de volledige lesmethode, inclusief een digitaal handboek en een werk- of opdrachtenboek. Ik ben erg benieuwd naar de manier waarop leerlingen hun digitale device inzetten bij verschillende vakken als biologie, natuur- en scheikunde en techniek. Liggen de laptops en de tablets gewoon naast de zaagmachine of naast de proefopstelling van een scheikundeproef?
Het is nog moeilijk te bepalen welke vorm van digitaal lesmateriaal de beste optie is voor de bètavakken. Dat komt door de praktische component die bij deze vakken een grote rol speelt. Zal straks iedereen blij zijn met een virtueel practicumlokaal of zal de behoefte om echte proeven te doen blijven bestaan?

Ik kan me goed voorstellen dat u als docent in het laatste geval liever werkt met een papieren hand-out. Maar aan de andere kant zijn de mogelijkheden in een virtueel practicumlokaal oneindig. Het lijkt er dus op dat we wel een gulden middenweg moeten vinden, of misschien beter gezegd: het beste van beide werelden samenbrengen!
Mijn nieuwsgierigheid als uitgever is gewekt. Als u ervaring heeft met digitalisering in de (bèta-) praktijk, deel dan uw ervaringen met ons. Dat kan via dit formulier maar zeker ook hieronder als reactie. Dan wordt uw visie niet alleen door ons, maar ook door andere docenten gehoord. Malmberg ontwikkelt graag samen met u. Mijn vraag aan u luidt dus:
Hoe ziet de (digitale) toekomst van het bètaonderwijs eruit?

Daphne Verrest – Uitgever Bèta VO

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste onderwijsnieuws

Een jongen die boeken uit een boekenkast pakt

Boekentips september 2023

Verrassende, nieuwe, inspirerende en interessante boeken om mee aan de slag te gaan in de klas.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.