Thema internationaal onderwijs De meerwaarde van Google+ als onderdeel van uw persoonlijke leernetwerk

De meerwaarde van Google+ als onderdeel van uw persoonlijke leernetwerk
D


Google+ is in Nederland nog geen gemeengoed in het onderwijs. Docenten en onderwijsprofessionals weten het platform maar mondjesmaat te vinden. Toch kan het sociale platform van meerwaarde zijn binnen het onderwijs. Met name als onderdeel van uw persoonlijke leernetwerk (PLN). In dit artikel de meerwaarde van Google+ en een selectie communities op het gebied van onderwijs en technologie.

Google+ is in veel opzichten te vergelijken met andere sociale mediakanalen. Zo kunt u er personen, bedrijven en communities volgen, berichten liken met een +1 en uw gedeelde content labelen met hashtags om een breder publiek te bereiken. Ook kunt u reacties plaatsen, chatten en desgewenst videobellen met één of meerdere personen. Daarnaast kunt u uw netwerk indelen in circles: bijvoorbeeld op basis van interesse, onderwerp of relatie. Zo kunt u bij ieder nieuw bericht kiezen met welke circle u het wilt delen.

Deze functionaliteiten onderscheiden Google+ niet direct van andere sociale platformen zoals Facebook, LinkedIn en Twitter. Waarom dan toch gebruik maken van Google+?

Google+ onderscheidt zich van andere sociale media door de koppeling tussen het platform en de zoekmachine. Sociale mediakanalen als Facebook en LinkedIn laten zich niet gemakkelijk indexeren door de zoekmachine: bij Google+ is dat juist inherent aan het gebruik van het platform. Als u een zogeheten follow-link bij uw bericht plaatst dan wordt die desbetreffende publicatie opgenomen in de zoekresultaten van uw connecties op Google+. Andersom is dat ook het geval: wanneer u bijvoorbeeld zoekt op ‘flipped learning’ dan krijgt u, naast de reguliere zoekresultaten, ook te zien wat personen in uw netwerk aanbevelen op dit vlak.

Personalisatie
Door te kijken naar uw connecties worden de zoekresultaten persoonlijker: ze sluiten beter aan bij uw vakgebied en interesses. Want als het goed is volgt u alleen personen en communities waarin u oprecht geïnteresseerd bent. Daarmee kan het platform – als onderdeel van uw PLN – van meerwaarde zijn voor uw professionele ontwikkeling. Kan: de koppeling tussen het platform en de zoekmachine valt of staat namelijk met uw netwerk op het platform. In Nederland is Google+ nog geen gemeengoed onder docenten en onderwijsprofessionals. Toch zijn er verschillende actieve Nederlandse communities die een aanvulling op uw PLN kunnen zijn. Een aantal suggesties op het gebied van onderwijs en technologie:

  • Mission Start: ‘Een community of practice voor docenten, ontwikkelaars en studenten van lerarenopleidingen, waarin leren & gamification centraal staan. Wie zijn wij? Een groep professionals, uit alle onderwijssectoren, met passie voor games en leren. Wat is onze missie? De kracht van gamification gebruiken voor leren in het onderwijs en bijdragen aan het bestaansrecht van gamification. Wat doen wij? Kennis en ervaringen delen, maar ook deze uitwisseling van expertise faciliteren.’
  • Sociale media in het onderwijs: ‘Een community van en voor geïnteresseerden in de mogelijkheden van sociale media voor het onderwijs.’ Hier vindt u onder andere tips en trucs, bronnen, toepassingsmogelijkheden en informatie met betrekking tot afspraken en protocollen op het gebied van sociale media.
  • GEG Netherlands: Google Education Group (GEG Netherlands) is an independently run community of educators who inspire and empower each other to meet the needs of students through technology both in the classroom and beyond. Via face-to-face meet-ups and online activities, GEGs provide a way for educators who are passionate about education and technology to meet like-minded people and share, learn, and collaborate together.

Neem ook eens een kijkje bij de volgende actieve internationale communities:

 

Bent u al actief op Google+? Welke communities op het gebied van onderwijs kunt u aanbevelen? Deel uw tips en suggesties via onderstaand reactieformulier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf hier je reactie
Vul hier je naam in

Meer van deze auteur

Gerelateerd

Advertisment

Meest gelezen

Van patatgeneratie tot prestatiegeneratie

Wat is het verschil tussen generatie Einstein, prestatiegeneratie, patatgeneratie en generatie Z? Het overzicht is zoek, nooit eerder zijn er zoveel verschillende benamingen geweest...

Schoolleider: geef ruimte en vertrouw op je leraren

Schoolleiders Berenike Vossebeld, Angèl Chen, Mirjam van Ree en Manja Lubberhuizen deden allemaal om een andere reden mee met het onderzoek van Klassewerkplek. Hun...

8x creatieve tips om tafeltjes oefenen

1 x 8= 8, 2 x 8 = 16, 3 x 8 = 24 en ga zo maar verder. Het eindeloos oefenen van tafeltjes...