De lusten en lasten van snipperdagen

9

In het tv-programma Lange Frans stelt Kamervragen van Veronica werd in de uitzending van deze week gediscussieerd over het voorstel om leerlingen in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs vijf snipperdagen te geven. Vrij opneembaar, zonder dat de school er iets over te zeggen heeft. Bijvoorbeeld om de eindeloze vakantiefiles te vermijden. Of om gewoon een dagje uit te rusten van het drukke schoolwerk. Voor- en nadelen vlogen door de uitzending. We legden deze kwestie voor aan het docentenpanel van onderwijs van morgen.

Net als in de uitzending zijn de meningen ook in het docentenpanel verdeeld. Er zijn zeker argumenten voor: “In combinatie met een sluitende absentiecontrole zal dit het onwettig verzuim tegengaan en hoeven trouwe leerlingen niet meer jaloers te zijn op spijbelaars, die op een zonnige dag het strand boven het snikhete lokaal verkiezen.” Bovendien kan elke leerling op eigen feestdagen een snipperdag opnemen, of het nu gaat om suikerfeest of goede vrijdag. “Bij het opnemen van de snipperdagen bepalen de leerling of de ouders zelf wat ze belangrijk vinden.”

Maar er zijn vooral tegengeluiden. “Kinderen kunnen over het algemeen nog niet goed plannen, hebben nog geen goed ontwikkeld gevoel voor consequenties in de toekomst. Leerlingen zullen dan ook hun snipperdagen oneigenlijk gebruiken, is mijn vrees.” Bovendien zijn veel tegenstanders bang voor administratieve rompslomp. Als er controle op snipperdagen moet komen, levert dat weer extra werk op voor docenten en administratief personeel. Bovendien stelt een docent: “Vijf werkdagen minder is gewoon een lading (leer)werk minder. Een groot deel van de leerlingen zal dit gaan merken in hun resultaten.”

Ook docenten kunnen veel nadeel ondervinden van deze maatregel. “Leerlingen zouden ook tactisch weg kunnen blijven bij proefwerken en schoolonderzoeken. In dit soort situaties belandt de pijn altijd bij de docent, die voelt zich verantwoordelijk. Hij gaat leerlingen extra uitleg geven of de mogelijkheid bieden toetsen in te halen. Afgezien van het feit dat je de 1040 uren dan helemaal niet haalt, zul je zien dat de snipperdagen nooit gelijk verdeeld worden opgenomen. Een school onder die omstandigheden draaiende houden lijkt me dan een hele kunst. Dus pas op met het invoeren van maatregelen waarvan de last op de schouders van de docent terechtkomt.”

Klik hier om de uitzending te bekijken. Laat ons weten hoe u over wettelijke snipperdagen voor leerlingen denkt en hoe u er mee om zou gaan. Stem ook mee in de stelling van de week.

9 REACTIES

 1. Uitslag van de stelling is bekend. Maar liefst 55% van de lezers vindt snipperdagen voor leer lingen geen goed idee, de overige 44% ziet dit wel zitten. Wij zijn benieuwd waarom. Reageren op dit bericht kan nog.

 2. Ik vindt wel dat snipperdagen moet kunnen , de leraren plannen ook wel studie dagen waar wij ook maar genoegen mee moeten nemen. Vaak werken beide ouders, doe die studiedagen dan voor de vakantie.
  Dan kun je met de herfstvak. b.v. ook eens 9 of 10 dagen.

 3. Ten eerste: 100%-55% is nog altijd 45% en geen 44 😉
  Een aantal snipperdagen is gewoon een lading werk en leer werk minder. Een groot deel van de leerlingen zal dit gaan merken in hun resultaten.

 4. Administratief zal het toch niet zo`m groot probleem moeten zijn, met al die computers tegenwoordig? Je kunt toch gewoon een kopje “snipperdag” maken in het absentieregistratie programma? Dan maak je gewoon een tellertje erbij om bij te houden hoe vaak een ;leerling zo`n dag heeft genomen (des noods in een Wordbestandje?!)

  Ik heb als argument gelezen: leerlingen kunnen nog niet plannen. Waar moeten ze het anders van leren? Ik merk niet op een andere manier dat leerlingen goed plannen leren op school. Het beste middel daartoe is dwang, naar woorden luisteren ze immers niet: de beste leermeester is de ervaring!

  Over de 1040 uur: die wordt nu al lastig gehaald, misschien is de norm in dit huidige systeem wel niet goed meer. En haal anders één week zomervakantie eraf: 6 of 7 weken in plaats van 7 of 8 is toch niet zo erg? Die snipperdagen zijn dan veel handiger.
  Als een leerling per se een toets wil missen, heeft hij enkel zichzelf ermee. Als je nu werkelijk ziek bent of “ziek” bent, mag je hem ook gewoon inhalen, dus wat is het verschil tussen een ziektedag, een “ziekte”dag of een snipperdag? Ik vind argumenten als “administratief niet handig”, “moeilijk met inhalen” en “geen inzicht in planning en consequenties” redelijk ondoordacht en eigenlijk ook ronduit sneu.

 5. Waarom doen jullie nou zo belachelijk infantiel, zie gewoon in dat het beter is voor het onderwijs mits het goed georganiseerd word door de VN.

 6. @Mike de Haan
  Ik vind dit belachelijk dat je dit zo schrijft. Je zal wel een klein schoolkindje zijn dat niks te doen heeft. Wij willen graag hier gewoon normaal kunnen reageren op dit artikel. dus ff rustâââg

LAAT EEN REACTIE ACHTER