Home » Check je wachtwoord!

Check je wachtwoord!

Op 24 november staat het Ministerie van Justitie en Veiligheid stil bij online veiligheid, met name bij het belang van een goed wachtwoordbeleid. Een mooi moment om dit, in het kader van mediawijsheid, weer eens bij je leerlingen onder de aandacht te brengen: het belang van de juiste wachtwoorden en hoe je hiermee omgaat.

Belangrijker dan je leerlingen denken

Voor het huis, de fiets of het kluisje op school hebben leerlingen hun eigen verschillende sleutels, die ze goed bij zich houden. Want ze willen niet dat iemand hun eigendommen steelt. Toch gaan leerlingen met online veiligheid heel anders om, terwijl de consequenties van een gehackt account groter zijn dan ze misschien denken. Want áls het gebeurt, dan is het te laat. Hun rekening kan worden leeggehaald, berichten uit hun naam worden naar vrienden en familie gestuurd, vakantiefoto’s worden door een vreemde bekeken of ze kunnen niet meer bij hun eigen e-mail. Daarom is het heel belangrijk om samen met je leerlingen te kijken naar een goed wachtwoordbeleid.

Drie op de vijf personen heeft hetzelfde wachtwoord voor meerdere websites.
Bron: wachtwoordbewust.nl

Goed wachtwoordbeleid

Wachtwoorden worden niet gekraakt door slimme hackers, maar door nog slimmere computers. En als je voor al je accounts dezelfde gegevens gebruikt, dan is het voor een hacker een koud kunstje om alle apps op je telefoon te kraken. Om je leerlingen alvast op weg te helpen, verzamelden we enkele tips voor een goed wachtwoord:

  • Gebruik een wachtwoord van minimaal 8 tekens, maar langer is beter.
  • Stel nooit één enkel woord in als het wachtwoord voor al je accounts.
  • Gebruik minimaal één woord en een cijfercombinatie die alleen jij kent. Maar geen geboortedata, adressen of andere voor de hand liggende cijfers.
  • Hobby’s, idolen, namen van je huisdier of je favoriete voetbalclub zijn voor een hacker makkelijk te achterhalen.
  • Ieder woord uit het woordenboek is makkelijk om te hacken.
  • Gebruik veel speciale tekens, zoals @, &, % =.
  • Pas een Shift-ritme toe. Dit betekent dat je bijvoorbeeld bij de eerste 5 karakters van je wachtwoord de Shift-toets ingedrukt houdt en bij de tweede 5 karakters niet. Mediawijs wordt dan MED!@w1j$?

De wachtwoordkraaktest

Het meest gebruikte wachtwoord is 123456. Dat is binnen één seconde gekraakt.

Bron: wachtwoordbewust.nl

Leuk om met je leerlingen te doen: de Wachtwoordkraaktest. Op deze website komen de leerlingen er aan de hand van een aantal vragen achter hoe snel hun account gehackt kan worden. Ook krijg je hier tips hoe je je wachtwoorden veiliger kunt maken.

Ben jij bekend met een veilig en goed wachtwoordbeleid? Praat je hier wel eens over met je leerlingen? Laat het ons weten in via het reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een lachend meisje met een bloem in haar haar

Lied van de maand: Het wordt weer lente

Een stoer rocknummer over de lente! Hieronder vind je een ingezongen lied, een karaokeversie en tips die je kunt gebruiken in je les.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.