Thema Digitaal onderwijs Biologie-apps voor telefoon en tablet

Biologie-apps voor telefoon en tablet
B

Op Onderwijsvanmorgen.nl zijn al veel artikelen geschreven over ICT in het onderwijs. Ook zijn er diverse concrete lesideeën te vinden, al dan niet inclusief het gebruik van nieuwe media. Filmpjes en animaties via internet zijn ondertussen gemeengoed geworden in het onderwijs, maar de wereld van de mobiele apps is nog behoorlijk onontgonnen. Als uitgever van een biologiemethode vind ik het dus hoog tijd om een overzicht te maken van biologie-apps voor de iPad.

1. Er is een serie Nederlandstalige apps afkomstig van ETI Bioinformatics. Het betreft digitale gidsen over het herkennen van soorten flora en fauna in Nederland, zoals reptielen en amfibieën, tuinvogels, planten, vlinders, roofvogels en uilen. Het bevat onder meer een determineersleutel, afbeeldingen en geluiden (indien relevant). Deze app bevat geen mobiele beeldherkenning (zoals bij de QR-code). De app ‘reptielen en amfibieën’ is gratis, de overige apps niet. 

2. Vissengids van Sportvisserij Nederland – een leuke aanvulling op de bovenstaande app. Met Vissengids kun je alle Nederlandse zoetwater- en zeevissen overzichtelijk op je mobiele telefoon of tablet bekijken, doorzoeken en determineren. Deze app is gratis.

3. Boomld – deze app is een digitale veldgids voor bomen van het open veld en het natuurlijke bosgebied van gematigde gebieden van Europa. BoomId is gemaakt door professionele ecologen. Dit is een Nederlandstalige app die voor €2,99 verkrijgbaar is.

4. Knowpro Biology – 4 apps over voeding, de bloedsomloop, het ademhalingsstelsel en het spijsverteringsstelsel. Het is een quiz-serie, die je kunt inzetten als diagnostische toets en verrijkt is met beelden. De app is Engelstalig en daardoor niet geschikt voor de onderbouw. Knowpro Biology kost €1,59 per onderwerp.

5. LeafSnap – erg mooie app die je de naam van een plant geeft op basis van een gefotografeerd blad van die bepaalde plant (mobiele beeldherkenning). De app bevat hoge resolutie-afbeeldingen van bladeren, bloemen, fruitsoorten, bladstelen, zaden en schorsen. LeafSnap is gratis en Engelstalig.

6. 3D Brain – een app waarmee je kunt draaien en inzoomen op interactieve hersenstructuren. Je krijgt informatie over de functies, stoornissen, schade aan de hersenen, case studies en links naar onderzoek. 3D Brain is Engelstalig en gratis.

7. BodyParts – een app waarmee je de Engelse en Latijnse benamingen van lichaamsdelen kunt leren. BodyParts laat schematische tekeningen van het menselijk lichaam zien. De app is Engelstalig en kost €2,39.

8. iMuscle – een mooie app die informatie geeft over ons spierstelsel en die informatie koppelt aan animaties. De app is oorspronkelijk bedoeld voor de fitnessbranche, maar leent zich ook goed voor het onderwijs. Je kunt op elke spier of spiergroep inzoomen en deze 360° draaien. iMuscle is een Engelstalige app voor de iPad en kost €3,99.

De lijst hierboven is een selectie van de meest interessante apps van dit moment. Zoals je ziet neemt ook het Nederlandstalige aanbod steeds meer toe. Een kenmerk van de meeste apps is dat ze een specifiek onderwerp of thema uitlichten, daarbij gebruikmakend van interactiviteit en soms van mobiele beeldherkenning. Heel mooi tijdens bijvoorbeeld veldwerk! Maar hoe ga je dit nu tijdens de les inzetten? Randvoorwaarde is dat iedereen de beschikking heeft over een smartphone of tablet. Daarnaast zullen de betaalde apps door de leerling zelf (of de ouders) aangeschaft moeten worden. Ook moet er vooraf kritisch naar de inhoud gekeken worden. Boomld claimt bijvoorbeeld ‘de enige app met de juiste boomsoorten’ te zijn. Er zit blijkbaar nog veel kaf onder het koren.

Ik ben benieuwd hoe dit zich de komende jaren gaat ontwikkelen in het onderwijs. Zal het gebruik van tablets toenemen? En wordt het gebruik van smartphones toegestaan en handig ingezet? Wordt de behoefte aan kwalitatief hoogwaardige apps daarmee groter? Zijn ouders bereid te betalen? Wie het denkt te weten, mag het zeggen!

Yvonne Morsink
Uitgever Biologie Malmberg

5 REACTIES

  1. Bizar om te zien dat veel kids tegenwoordig thuis volledig ‘digitaal ‘ zijn, maar dat de scholen daar zo hopeloos op achter lopen. Begin is er al: kinderen gaan wel al thuis steeds vaker met ‘its learning’ aan de slag, (huiswerk en studiewijzers) maar moeten daarnaast nog steeds die loodzware boekentas meeslepen.

  2. Een aanvulling: The Human Body. Niet gratis, Engelstalig maar wel erg leerzaam: ieder onderdeel van het lichaam (skelet, spieren, zenuwen, bloedvaten, luchtwegen, lymfestelstel, voedselkanaal, etc.) kun je afzonderlijk bekijken. Bij ieder onderdeel wordt uitleg gegeven.

  3. @ Jan Barten, scholen die geinteresseeerd zijn kunnen nu al Biologie voor jou als pdf gebruiken op laptop of tablet. Ondertussen werken we aan een digitaal aanbod dat verder gaat dan een ‘pdf-op-scherm’. Daarin kun je veel varianten bedenken en uitproberen, zoals een bladerboek verrijkt met animaties en filmpjes, of zelfs volledig geintegreerd digitaal verwerkingsmateriaal. De wensen en bevindingen van scholen staan voor ons centraal, daarom ontwikkelen we dit samen met scholen door kleinschalige pilots uit te voeren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf hier je reactie
Vul hier je naam in

Meer van deze auteur

Gerelateerd

Advertisment

Meest gelezen

Van patatgeneratie tot prestatiegeneratie

Wat is het verschil tussen generatie Einstein, prestatiegeneratie, patatgeneratie en generatie Z? Het overzicht is zoek, nooit eerder zijn er zoveel verschillende benamingen geweest...

8x creatieve tips om tafeltjes oefenen

1 x 8= 8, 2 x 8 = 16, 3 x 8 = 24 en ga zo maar verder. Het eindeloos oefenen van tafeltjes...

Schoolleider: geef ruimte en vertrouw op je leraren

Schoolleiders Berenike Vossebeld, Angèl Chen, Mirjam van Ree en Manja Lubberhuizen deden allemaal om een andere reden mee met het onderzoek van Klassewerkplek. Hun...