Een initiatief van Malmberg

Taaldiscussie: Wat zijn de beste/ leukste ‘coronawoorden’?

Veel activiteiten liggen stil door de coronacrisis, maar de taal is volop in beweging. Er worden allerlei nieuwe woorden gemaakt die te maken hebben met corona of de crisis. Ton den Boon, hoofdredacteur van de Dikke Van Dale, maakt zelfs een heel coronawoordenboek!

 

Je kunt de nieuwe woorden indelen in groepen.

Groep 1

Er worden samenstellingen gemaakt die simpelweg de nieuwe begrippen, situaties en afspraken die er zijn beschrijven. Bijvoorbeeld: ‘coronapatiënt’, ‘anderhalvemeterregel’ en ‘handenschudverbod’. Deze woorden lijken niet heel verrassend, maar een jaar geleden zou je ze niet verzonnen hebben.

Groep 2

Bij andere samenstellingen is het verband tussen de delen minder direct en soms zit er ook nog een grappig tintje aan. Zo heb je het ‘zorgapplaus’ (applaus voor alle mensen die in de coronatijd werken in de zorg), de ‘lockdownkilo’ (elke kilo die je aankomt tijdens de lockdownperiode) en de ‘raamvisite’ (bij iemand op bezoek gaan maar daarbij buiten voor het raam blijven staan – in het bijzonder als alternatief voor een gewone ‘kraamvisite’ als er een baby is geboren).

Groep 3

Er worden ook bewust grappige woordspelingen gemaakt om het gekke leven van nu leuker te maken. Je kunt de verschillende plekken in en om je huis bijvoorbeeld exotische namen geven als ‘Costa del Zolder’, ‘Tuinesië’ en ‘Huiskameroen’. Kijk voor meer namen op deze kaart van Onze Taal.

 

Wat is jullie favoriete groep coronawoorden? Heb je zelf ook nog een handig of leuk nieuw woord verzonnen?

Mijn Malmberg

Meer opdrachten

Je actuele lessen op een nieuwe plek

Uit het archief van Nederlands