Een initiatief van Malmberg

Taaldiscussie: Wat is jouw woord van het jaar?

Actueel_Talent_Malmberg
Bron afbeelding: Shutterstock/fongleon356

Aan het eind van het jaar worden in Nederland én in andere landen altijd ‘woord-van-het-jaarverkiezingen’ gehouden. Voor 2020 eindigde in Nederland zowel bij woordenboekmaker Van Dale als bij Onze Taal het woord ‘anderhalvemetersamenleving’ op de eerste plaats. Andere woorden die hoog scoorden, waren ‘huidhonger’ en ‘hamsteren’ in gebarentaal. Hamsteren werd in deze variant populair dankzij gebarentolk Irma Sluis, die het woord tijdens een persconferentie van premier Mark Rutte treffend uitbeeldde. Bekijk hier meer woorden die hoog eindigden.

Ook in andere landen zijn woorden gekozen die met corona te maken hebben. In België won ‘knuffelcontact’ (persoon, buiten de eventuele leden van je gezin, met wie je nauw contact mag hebben), in Amerika werden ‘pandemic’ en ‘covid’ gekozen, in Australië ‘rona’ (verkorting van ‘corona’) en in Zuid-Afrika ‘lockdown’. Maar het mooiste woord komt denken we uit Oostenrijk: daar won ‘Babyelefant’, oftewel ‘babyolifant’. Dit woord wordt gebruikt om ‘anderhalve meter’ mee aan te duiden: de minimale afstand die we in coronatijd van elkaar moeten houden, is volgens Oostenrijkers gelijk aan de grootte van een pasgeboren olifant!

Wat is volgens jullie het woord van het jaar in het Nederlands? En in een andere taal? Kiezen jullie voor een woord dat vaak is gebruikt, een woord dat het jaar goed samenvat of typeert, of voor het mooiste of origineelste woord?

Mijn Malmberg

Meer opdrachten

Je actuele lessen op een nieuwe plek

Uit het archief van Nederlands