Een initiatief van Malmberg

Taaldiscussie: Je naam veranderen

sushi namen
Bron afbeelding: Shutterstock - J. Nutkins

Zomaar je naam veranderen?

Vorig jaar veranderden ineens veel mensen in Taiwan hun naam. Dat gebeurde niet omdat ze hun naam niet meer mooi vonden. Ze deden dat omdat een bekende restaurantketen waar je sushi kunt eten, een actie had bedacht. Klanten die het woord ‘zalm’ in hun naam hadden, en dat ook konden laten zien op hun identiteitskaart, kregen een gratis maaltijd.

Dus wat deden veel Taiwanezen: ze veranderden hun naam officieel in ‘Zalm’, ‘Zalmdroom’, ‘Dansende Zalm’, ‘Zalmprins’, enz. enz. In Taiwan kun je namelijk heel gemakkelijk je naam veranderen: je hoeft eigenlijk alleen maar een formulier in te vullen en op te sturen. Alleen: je mag dat maar drie keer doen.

De meeste sushi-liefhebbers veranderden hun naam een of twee keer. Ze genoten van hun gratis sushi en namen daarna hun eigen naam weer terug. Maar anderen konden zich niet beheersen: ze veranderden hun naam drie keer. Drie keer gratis sushi! Maar ja, dat betekende wel dat ze écht voor altijd ‘Zalmprins’ of zoiets heten. En nu hebben ze spijt.

De regering van Taiwan beslist binnenkort of ze deze mensen de kans zal geven hun naam nog één keer te veranderen, zodat ze hun ‘echte’ naam kunnen terugkrijgen.

– Wat had jij gedaan als je in Taiwan had gewoond en erg van sushi hield? Had je je naam ook veranderd voor een of twee of misschien wel drie gratis maaltijden?

– Heb je medelijden met de mensen die nu een rare naam als ‘Zalmprins’ hebben?

Antwoorden

Om de antwoorden te bekijken moet je aangemeld zijn.

Actuele lessen

Meer opdrachten

Uit het archief van Nederlands