Een initiatief van Malmberg

Taaldiscussie: Is het telefoonalfabet nog actueel?

Talent_Actueel_Malmberg
Bron afbeelding: Shutterstock/DmitriyMarkov

Journalist Karin Sitalsing beschreef vorig jaar op Twitter hoe ze via de telefoon voor zeven personen had gereserveerd bij een restaurant. Voor de zekerheid spelde ze nog even haar achternaam door gebruik te maken van het zogenoemde telefoonalfabet: ze zei ‘Simon, Isaak, Theodoor, Anton, Lodewijk, Simon, Isaak, Nico, Gerard’. Toen ze in het restaurant aankwam, bleek de tafel voor negen personen te zijn gedekt! De serveerster had de namen uit het telefoonalfabet aangezien voor gasten.

De vergissing van de serveerster zegt misschien iets over de status van het telefoonalfabet. Vroeger zat dat er bij de meeste mensen goed in en werd het veel gebruikt tijdens het telefoneren. Maar tegenwoordig kennen en gebruiken mensen het minder. Toch lijkt het nog steeds een nuttig instrument, want als je je naam níét spelt, ontstaan ook vaak vergissingen: dan heet Fred Boer ineens ‘meneer Vetboer’, Tom Maarten is dan ‘Tomaatje’ en mevrouw Seebregts wordt mevrouw ‘Zeeprest’.

Misschien is het telefoonalfabet niet modern genoeg meer. Onze Taal hield een peiling via Facebook en Instagram, en 68% van de stemmers vond dat er nieuwe namen in het alfabet moeten. Namen als Theodoor en Lodewijk zijn best ouderwets, en er zouden ook wel wat meer meisjesnamen in de lijst mogen! Wat vinden jullie? Welke namen zouden jullie in het telefoonalfabet zetten? Of weten jullie een andere moderne oplossing voor het spellen van namen?

Mijn Malmberg

Meer opdrachten

Je actuele lessen op een nieuwe plek

Uit het archief van Nederlands