Een initiatief van Malmberg

Taaldiscussie: Het Groot Dictee der Nederlandse taal: leerzaam of een leuk spel?

Actueel_Malmberg_Talent
Bron afbeelding: Shutterstock/ESB Professional

Op zaterdag 7 november wordt het Groot Dictee der Nederlandse Taal uitgezonden op de radio. Tien bekende Nederlanders en tien dicteefans schrijven de tekst op die wordt voorgelezen. Degene die de minste spelfouten maakt, wint de eerste prijs. Ook thuis bij de radio kan iedereen meeschrijven en zo goed mogelijk proberen te scoren.

Het dictee is aan de ene kant bedoeld om je spelling te testen én te verbeteren. Op de basisschool begin je er al mee. Je leert dan woorden spellen en maakt dictees om te toetsen of je foutloos kunt schrijven of nog moet oefenen. Ook voor het Groot Dictee op 7 november kun je oefenen, bijvoorbeeld met werkwoordspelling.

Maar het Groot Dictee wordt ook gezien als een leuk spel. Het is een evenement waarbij je prijzen kunt winnen. En de maker van het dictee maakt er een leuke tekst van, met lastige maar vooral ook grappige zinnen.

Wat vinden jullie? Is het dictee vooral leerzaam of een leuk spel? Was je vroeger op de basisschool goed in dictees? Zou je zelf een dicteetekst willen maken voor je familie of vrienden, of met de klas?

Actuele lessen

Meer opdrachten

Uit het archief van Nederlands