Een initiatief van Malmberg

Schelden met homo of gay

Veel mensen schelden met woorden als ‘homo’ of ‘gay’. Dat is eigenlijk best raar, want het is heel normaal om homo te zijn. Hoe komt het eigenlijk dat mensen zo vaak schelden met die woorden?

 

 Vragen vooraf

 1. Scheld jij wel eens met de woorden ‘homo’ of ‘gay’?
 2. Spreek jij klasgenoten aan als zij schelden met deze woorden?

 

Bekijk de video

Jeugdjournaal – Schelden met homo of gay

 

Vragen bij de video

 1. Waarom schelden mensen meestal? Noem twee redenen.
 1. Wat bedoelen mensen eigenlijk als ze schelden met woorden als ‘homo’ en ‘gay’? 
 1. In het fragment schetst taalhistoricus Peter-Alexander Kerkhof traditionele of ouderwetse beelden van meisjes en jongens.
  1. Wat is het ouderwetse beeld van meisjes?
  2. Wat is het ouderwetse beeld van jongens?
  3. Passen deze traditionele beelden nog bij deze tijd of niet? Waarom?
 1. Wanneer veranderde de kijk op homoseksualiteit in de geschiedenis?
 1. Waarom zijn volgens de video de woorden ‘Oké, boomer’ een goede reactie op iemand die nog steeds scheldt met de woorden ‘homo’ en ‘gay’? 
 1. In de middeleeuwen werden boetes uitgedeeld aan iemand die mensen uitschold met het woord ‘homo’. Wat vind je daarvan? Zou dat ook een goed plan zijn voor nu?

  

Aan de slag

 Optie 1

In de video hoor je dat makers van het Jeugdjournaal soms berichten krijgen van leerkrachten die vinden dat er geen aandacht besteed mag worden aan onderwerpen als homoseksualiteit.

Stel je voor dat jij bij het Jeugdjournaal werkt. Schrijf een nette brief of e-mail (100 – 300 woorden) aan zo’n docent, waarin je uitlegt waarom jullie het belangrijk vinden dit onderwerp wel te bespreken. Je geeft minimaal twee redenen.

 

Optie 2

Ontwerp in tweetallen een poster die in jullie school opgehangen kan worden. Met de poster wil je medescholieren ervan overtuigen dat schelden met ‘homo’ of ‘gay’ ouderwets is en moet stoppen. Dat doe je op een vriendelijke, maar duidelijke toon. Je gebruikt passende tekeningen of afbeeldingen.

 

 

Antwoorden

Om de antwoorden te bekijken moet je aangemeld zijn.

Actuele lessen

Meer opdrachten

Uit het archief van Nederlands