Een initiatief van Malmberg

RUMAG. en LUBAG,

Afgelopen week is de CEO van het bedrijf RUMAG. opgestapt naar aanleiding van een zeer kritische uitzending van Zondag met Lubach. In die aflevering stelt Lubach op humoristische wijze de twijfelachtige activiteiten van het bedrijf RUMAG. ter discussie: het verdienmodel (verdienen aan andermans werk, terwijl je plagiaatwetten net omzeilt).

 

 Vragen vooraf

 1. Ken je RUMAG?
 2. Heb je zelf een product van RUMAG?

 

Bekijk de video

Bekijk de eerste zes minuten van: ‘RUMAG & Rode Kruis  / LUBAG.nl / Zondag met Lubach (S11)

https://www.youtube.com/watch?v=cepFDERqs8Y

 

 

Vragen bij de video

 1. Lubach onderscheidt drie verschillende manieren waarop mensen ‘helpen’, medeleven betuigen. Welke manieren zijn dat? Geef bij elke manier een voorbeeld.
 2. Wat is de kern van het merk RUMAG.?
 3. Welke twee redenen geeft Lubach voor het feit dat RUMAG. geen grappen jat van bekende Nederlandse cabaretiers?
 4. Waarom is het niet illegaal wat RUMAG. doet, volgens oprichter Thijs van der Heide?
 5. Ook al komt RUMAG. er juridisch mee weg, toch vindt Arjen Lubach het triest wat het bedrijf doet. Ben je het met Arjen Lubach eens?

 

Aan de slag

 

 Optie 1

Bereid je voor op een schrijfopdracht door deze acties uit te voeren:

 1. Bekijk de uitzending van Arjen Lubach over RUMAG. helemaal (zie link hierboven)
 2. Bekijk daarna dit filmpje: https://www.ad.nl/show/rumag-stopt-met-verkoop-van-joe-joe-items-na-actie-boze-dj-bram-krikke~abac084a/
 3. Lees deze informatie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Plagiaat

 

Kies nu voor een van deze opdrachten:

 1. Schrijf een beschouwing (400 – 700 woorden) waarin je op genuanceerde wijze jouw visie op de werkwijze van RUMAG. beschrijft.
 2. Schrijf een betoog (400 – 700 woorden) waarin je deze stelling verdedigt of weerlegt: Het bedrijf RUMAG. zou per direct moeten stoppen met zijn activiteiten. Verwerk in je betoog minimaal drie onderbouwde argumenten en weerleg een tegenargument.

 

Optie 2

Doe met je vrienden of klasgenoten een RUMAG.-challenge. Zoek op internet een nieuwe, leuke en onbekende Engelse quote, vertaal deze naar het Nederlands en zet puntjes tussen alle woorden. Maak een padlet aan waarop jullie alle vondsten (origineel en jouw versie samen) posten en kies de beste quote!

 

Optie 3

Binnen een week na de uitzending van Arjen Lubach is RUMAG. vele volgers kwijtgeraakt op sociale media en is zelfs de CEO opgestapt. Het lijkt er dus op dat Arjen Lubach met zijn show ‘Zondag met Lubach’ steeds meer invloed heeft in de maatschappij en bijvoorbeeld grote merken schade kan toebrengen. In hoeverre vind je deze invloed goed of niet?

Voer een online discussie met je klasgenoten over deze kwestie. Bedenk voorafgaand aan de discussie aan welke kant jij staat en welke argumenten met voorbeelden je hebt.

Downloads

WK15_RUMAG en LUBAG_antwoorden

Actuele lessen

Meer opdrachten

Uit het archief van Nederlands