Een initiatief van Malmberg

Het coronavaccin komt eraan

Actueel_Nederlands_Malmberg
Bron afbeelding: Shutterstock/joel bubble ben

Het langverwachte coronavaccin komt eraan. De vaccins van Pfizer en Moderna zitten in de laatste onderzoeksfase en het kabinet verwacht begin 2021 de eerste mensen te kunnen inenten. Maar lang niet iedereen zit daarop te wachten. Veel mensen twijfelen namelijk over de betrouwbaarheid van het vaccin. In het programma Even tot hier leggen Van der Laan en Woe uit hoe het precies zit met de veiligheid van de ‘coronaprik’.

Vragen vooraf

  1. Wat heb jij afgelopen week gehoord of gelezen over het coronavaccin?
  2. Ga jij je laten vaccineren tegen corona? Waarom wel/niet?

Bekijk de video

Bekijk deze video (tot minuut 7:00): Even tot hier over het coronavaccin

Vragen bij de video

  1. Hoeveel procent van de bevolking moet zich laten vaccineren voor groepsimmuniteit?
  2. Uit een peiling blijkt dat steeds minder mensen bereid zijn zich te laten vaccineren. Geef hiervoor een verklaring.
  3. Om groepsimmuniteit te bereiken kun je je beter richten tot de drie ‘prikvertikkers’ dan tot die ene ‘anti-vaxxer’. Leg uit waarom.
  4. Welke drie argumenten hebben de ‘prikvertikkers’ tegen de ‘coronaprik’?
  5. Ontkracht deze drie argumenten op basis van de video.
  6. Beoordeel de argumentatie: welk argument van de ‘prikvertikkers’ vind jij het sterkst en welke weerlegging van Van der Laan en Woe? Leg je antwoord uit.

Aan de slag

Optie 1

Houd een klassikaal debat over de stelling: mensen die zich niet laten vaccineren, mogen geweigerd worden op evenementen en op andere plekken waar veel mensen samenkomen. Er zijn twee partijen (de voor- en tegenstanders) en zij proberen een jury te overtuigen van hun gelijk. De jury bepaalt wie de winnaar is.

Optie 2

Van der Laan en Woe gebruiken een aantal vergelijkingen om de veiligheid van het coronavaccin toe te lichten. Bekijk eventueel nogmaals bovenstaande video van minuut 3:50 tot minuut 4:04 en van minuut 4:18 tot minuut 4:28. Neem nu zelf een filmpje op waarin je een vergelijking uitwerkt. Deze vergelijking mag een ondersteuning zijn van de argumenten van de ‘prikvertikkers’ of van de weerleggingen van Van der Laan en Woe.

Antwoorden

WK48_Het coronavaccin komt eraan_antwoorden

Actuele lessen

Meer opdrachten

Uit het archief van Nederlands