Een initiatief van Malmberg

Foute grappen

‘Ken je die mop over die mummie?’

‘Ingewikkeld hè?

Humor is natuurlijk om te lachen, maar wat kun je nu wel en niet maken als je een grap vertelt? Is er een verschil tussen grappen van je vrienden en grappen van bekende grappenmakers die voortdurend op tv of internet te zien zijn?

 

Vragen vooraf

  1. Vind je dat je elke grap zou moeten kunnen maken? Waarom wel of niet?
  2. Zijn er volgens jou situaties waarin je bepaalde grappen juist wel of niet kunt maken? Leg je antwoord uit.

 

Bekijk de video

De video staat onder het artikel ‘Foute grappen: wat mag wel en wat kan écht niet? ‘Grap over gevoelig onderwerp moet gewoon héél goed zijn’’

https://eenvandaag.avrotros.nl/item/foute-grappen-wat-mag-wel-en-wat-kan-echt-niet-grap-over-gevoelig-onderwerp-moet-gewoon-heel-goed/

 

Vragen bij de video

1. In het begin vertellen Johan Derksen en René van der Gijp over opmerkingen die ze gemaakt hebben over homo’s, Sylvana Simons en transgenders. Kunnen deze opmerkingen volgens jou? Leg je antwoord uit en gebruik daarbij twee argumenten.

2. Johan Derksen zegt ‘heel Nederland sprak er schande van’. Met welke woorden nuanceert hij deze uitspraak?

 3. Cabaretier Steven Brunswijk stopte met de naam ‘Braboneger’. Wat is zijn belangrijkste reden hiervoor geweest? Wat vind jij van zijn keuze?

4. Steven Brunswijk benoemt ook dat hij het idee heeft dat mensen in Nederland het erg vinden als je je mening bijstelt. Waarom zouden mensen dat erg vinden?

5. Wat is het verschil in opvatting als het gaat om grappen maken tussen Johan Derksen en René van der Gijp enerzijds en Steven Brunswijk anderzijds? Bij welke spreker(s) passen jouw opvattingen over grappen maken het meest?

 

Aan de slag

Bekijk de uitzending ‘Dat zijn geen grappen meer anno 2019’ (https://www.npostart.nl/dat-zijn-geen-grappen-meer-anno-2019/26-12-2019/POW_04560286). Maak daarna onderstaande opdracht:

Schrijf op basis van de uitzending en van je antwoorden bij de eerste video een genuanceerde beschouwing van 300 tot 500 woorden waarin je laat zien waarom je enerzijds alle grappen moet kunnen maken en waarom daar anderzijds toch ook grenzen aan zitten.

In je beschouwing verwerk je in ieder geval:

–           drie uitspraken/citaten van grappenmakers met wie je het eens bent en waarom

–           drie uitspraken/citaten van grappenmakers met wie je het niet eens bent en waarom

Downloads

WK03_Foute grappen_antwoorden

Actuele lessen

Meer opdrachten

Uit het archief van Nederlands