Een initiatief van Malmberg

Energiedrankjes

Jongen gamen energy drink

Energiedrankjes zijn enorm populair. Maar het drinken van een energiedrankje is niet zonder risico’s. Kinderartsen maken zich daar zorgen over en zien de drankjes het liefst verdwijnen.

Vragen vooraf

  1. Drink jij wel eens een energiedrankje?
  2. Wist jij dat er nadelen zitten aan het drinken van een energiedrankje? Zo ja, welke?

Bekijk de video

Waarom ga je ‘vliegen’ van energiedrankjes? ⚡ | UITGEZOCHT #45 – YouTube

Vragen bij de video

  1. Beschrijf in vier stappen de geschiedenis van het energiedrankje. Begin in 1982.
  2. Welke nadelen kleven er aan het drinken van (veel) energiedrankjes? Noem er vier.
  3. Teken een grafiek waarin je laat zien hoe je energieniveau verandert door de inname van een energiedrankje. Laat de grafiek een half uur voor inname beginnen.
  4. Hoe dragen de extreme stunts bij aan de verkoop van energiedrankjes?
  5. Kinderen onder de veertien jaar mogen vanaf oktober geen energiedrankjes meer kopen in twee grote supermarktketens. Waarom wil de kinderarts de leeftijd verhogen naar achttien?
  6. Is jouw beeld van energiedrankjes veranderd door deze video?

Aan de slag

Optie 1

Populaire YouTubers en TikTokkers krijgen smakken geld om in beeld een energiedrankje te drinken. Neem in tweetallen een filmpje op voor zo’n YouTuber of TikTokker waarin jullie uitleggen wat de nadelen zijn van een energiedrankje en waarom jullie vinden dat hij/zij deze drankjes niet meer moet promoten. Zorg dat het filmpje opvalt en dat jullie boodschap op een positieve manier overkomt.

Optie 2

Het Jeugdjournaal laat regelmatig extreme stunts zien van een populair energiedrankjesmerk. Schrijf een e-mail aan het Jeugdjournaal waarin je de vraag stelt of dit wel zo verstandig is. Geef een argument voor en een argument tegen het vertonen van deze stunts. Eindig de e-mail met je eigen mening. Gebruik ongeveer 150 woorden.

Antwoorden

WK47_Energiedrankjes_antwoorden

 

Actuele opdrachten

Meer opdrachten

Uit het archief van Nederlands