Een initiatief van Malmberg

Creativiteit in tijden van corona

Malmberg_Actualiteit_Talent_Nederlands

De coronacrisis maakt veel creativiteit los. Dat moet ook wel, want de meeste mensen kunnen hun beroep niet uitoefenen zoals ze dat gewend zijn. Bovendien maakt het langdurig thuiszitten dat sommigen hun tijd op een originele manier vullen. Dichter Ingmar Heytze zette zijn creativiteit ook in en schreef een gedicht.

Vragen vooraf

 1. Volg jij het nieuws over corona op de voet? Leg je antwoord uit.
 2. Ervaar jij positieve effecten van de coronacrisis? Leg je antwoord uit.

Bekijk de video

‘Vogels, vissen’

Vragen bij de video

 1. Wat is het onderwerp van het gedicht? Gebruik één woord.
 2. Parafraseer het eerste deel van het gedicht (tot 0:34 seconden): zeg in eigen woorden waar dit deel van het gedicht over gaat.
 3. Wat bedoelt de dichter volgens jou met ‘duim niet tot je vierkant ziet’? Welke vorm van beeldspraak herken je hierin?
 4. Halverwege het gedicht (vanaf 0:35 seconden) slaat de toon en strekking van het gedicht om. Leg dit uit.
 5. Wat zou de dichter kunnen bedoelen met de laatste regel?
 6. Verklaar de titel van het gedicht.

Aan de slag

Ga nu zelf aan de slag met een (of meer!) van onderstaande creatieve opdrachten.

 1. Schrijf, net als Ingmar Heytze, een gedicht over de bijzondere tijd waarin we nu leven. Je bent niet aan regels gebonden, maar als je dat juist fijn vindt, dan kun je een sonnet schrijven.
 2. Lees het volgende artikel: Creativiteit in tijden van corona: kunst uitgebeeld met spullen uit je huis. Kies een kunstwerk dat jou aanspreekt en maak er, in navolging van de vrouwen uit het artikel, een reproductie van met spullen uit jouw huis.
 3. Er is veel fictie geschreven over een wereld in de greep van een dodelijke ziekte. Bekijk het volgende fragment over het boek ‘De pest’ van Albert Camus. Schrijf nu zelf een verhaal over iemand die in quarantaine zit tijdens de coronacrisis.
 4. Op internet verschijnen ook veel liedjes over corona. Een voorbeeld is de bewerking van Simon & Garfunkels ‘Sound of Silence’. Kies nu zelf een liedje en bewerk de songtekst tot een tekst over corona.

Deel jouw creatieve product(en) met anderen.

Antwoorden

WK13_Creativiteit in tijden van corona_antwoorden

 

 

 

Actuele lessen

Meer opdrachten

Uit het archief van Nederlands