Een initiatief van Malmberg

Wie heeft de meeste invloed: de vijfde macht of jonge kiezers?

Op 21 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen. De opkomst is bij deze verkiezingen relatief laag.
Om deze actualiteitenopdracht te maken, moet je docent eerst de gratis Nieuwsservice Digitaal via Nieuws in de Klas aanvragen. Heel de klas kan daarna gebruik maken van gratis toegang tot Blendle!

Vier jaar geleden bracht 54 procent van de kiezers een stem uit bij de gemeenteraadsverkiezingen. De opkomst is veel lager, dan bij de Tweede Kamerverkiezingen. ‘Uit onderzoek, mede van de Radboud Universiteit uit Nijmegen, blijkt dat we best tevreden zijn over het gemeentebestuur, maar we hebben tegelijkertijd ook het gevoel dat we geen invloed hebben op de besluiten in het gemeentehuis’, schrijft De Gelderlander. Uit een kleine enquête van de krant blijkt dat bijna 40 procent denkt dat het niks uitmaakt of je in een linkse of rechtse gemeente woont. ‘Ze doen toch wat ze zelf willen’, merkt een deelnemer op.

Bus

Het Eindhovens Dagblad schrijft dat er in Helmond, Laarbeek en Gemert-Bakel kiezers verleid worden te gaan stemmen met behulp van campagnes gericht op jongeren, samenwerkingen met vloggers en huisbezoeken. ‘De gemeente Laarbeek doet ook mee aan een onderzoek over opkomstbevordering uitgevoerd door de Universiteit van Tilburg. Een selectie inwoners krijgt eerst een vragenlijst, waarna 2400 gezinnen worden bezocht om hen te overtuigen van het nut te gaan stemmen’, schrijft de krant. In de gemeente Stadskanaal rijdt op 21 maart een touringcar met een officieel stembureau erin rond om jongeren te bereiken. De bus stopt op plekken waar veel jongeren zijn. ‘Maar ook bij het busstation en het gemeentehuis in Stadskanaal en in andere dorpen staat de bus een deel van de dag’, zegt locoburgemeester Goziena Brongers in het Dagblad van het Noorden.

Kandidaten

D66 Nederweert koos er voor om relatief veel jongeren op de lijst te zetten. ‘We hopen ook zo veel mogelijk jongeren naar de stembus te krijgen. We benadrukken dat ze moeten stemmen. Dat doen we onder meer via social media’, zegt Martin van Montfort van D66 Nederweert in De Limburger. Ook op de lijst van D66 Smallingerland staan jonge kandidaten waaronder een 18-jarige vwo-scholier. Drie van de eerste vier kandidaten onder de dertig.  ‘Alle drie zeggen ze over hun politieke interesse: meepraten is leuk, meebeslissen leuker’, schrijf de Leeuwarder Courant. Het jongste kandidaat-raadslid bij deze verkiezingen is overigens de 14-jarige Isis Bloemsma uit Tilburg. Aan het ANP liet zij weten dat jongeren vaak een andere kijk op dingen hebben. In Breda neemt de 25-jarige Rick Zagers (VVD) aan de verkiezingen deel. In BN De Stem legt hij uit dat jongeren constant met lokaal beleid te maken hebben. Zagers: ‘Veel van onze vrienden zoeken binnen vier jaar een woning. Maar dan moeten die er wel zijn. Waar en hoeveel woningen komen, dat bepaalt de gemeenteraad.’

Mijn Malmberg

logo Dilemma

Meer opdrachten

Je actuele lessen maatschappijleer op een nieuwe plek

Uit het archief van maatschappijleer